Verenigde Staten: “Rusland heeft lijst met namen van Oekraïners die het wil doden na inval”

De Amerikaanse VN-ambassadeur Bathsheba Nell Crocker beschikt naar eigen zeggen over betrouwbare informatie waaruit blijkt dat Rusland werkt aan een “dodenlijst”. In die lijst staan namen van doelwitten die de Russische autoriteiten willen doden of in kampen plaatsen na een inval in Oekraïne.

De spanningen in Oost-Europa lopen verder op. Voor de start van weekend hebben pro-Russische rebellen in Donetsk en Loehansk de inwoners opgeroepen om die gebieden te verlaten. Het geweld in de oostelijke gebieden is de afgelopen dagen fors toegenomen. In Donetsk bijvoorbeeld explodeerde vrijdag een voertuig in de buurt van het gebouw waar de regering van de separatisten zetelt.

Een dodenlijst

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering noemde de evacuaties een “cynische stap” in de propagandastrijd tussen Rusland en het Westen. Het creëert hoe dan ook een voorwendsel voor de Russische president Vladimir Poetin om Oekraïne binnen te vallen. Heel wat van de inwoners in de pro-Russische gebieden beschikken intussen over een Russisch passpoort. Poetin zou dus een aanval in gang kunnen zetten om “zijn landgenoten in het oosten van Oekraïne te beschermen”.

Rusland blijft hoe dan ook volhouden dat het geen oorlog wil. Dat terwijl er nu sprake is van een dodenlijst. In die lijst staan doelwitten die na een aanval op Oekraïne gedood moeten worden of in kampen zullen eindigen. Dat staat te lezen in een brief van Crocker aan Michelle Bachelet, de hoge commissaris voor de mensenrechten bij de VN. NBC News kon die brief inkijken.

“Wij beschikken tevens over geloofwaardige informatie dat de Russische strijdkrachten waarschijnlijk dodelijke maatregelen zullen nemen om vreedzame protesten uiteen te drijven”, aldus Crocker.

“Dit is fictie”

Het Kremlin ontkende eerder vandaag de beschuldigingen van Crocker en noemde de berichten dat Rusland dergelijke lijsten had opgesteld “fictie”. “Jullie begrijpen toch dat dit leugens zijn”, klonk het tijdens een persconferentie.

Crocker schrijft in haar brief ook dat in Moskou andere mensenrechtenschendingen en misbruiken in de nasleep van een invasie werden gepland. “De tegenstanders van de Russische acties – waaronder Russische en Wit-Russische dissidenten in ballingschap in Oekraïne – alsook journalisten, religieuze en etnische minderheden en de LGBTQI+-gemeenschap lopen het risico het slachtoffer te worden van deze inbreuken”, waarschuwt Crocker.

De Amerikaanse president Joe Biden liet maandag weten dat hij “in principe” aan tafel wil zitten met Poetin. Volgens Rusland staat er momenteel geen ontmoeting gepland tussen de twee presidenten. Een samenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken zou deze week wel mogelijk zijn.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20