Separatisten verlaten oostelijke regio’s van Oekraïne: het perfecte voorwendsel voor Rusland om het land binnen te vallen?

De afgelopen 48 uur zijn er meerdere meldingen geweest van schoten in de oostelijke regio’s van Oekraïne. De oplopende spanningen hebben de door de Rusland gesteunde separatisten aangezet om een evacuatie aan te kondigen, meldt het persagentschap Reuters.

De Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk staan centraal in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Die twee gebieden hebben in 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar zijn sindsdien nog door geen enkel ander land erkend. Het Russische parlement heeft dinsdag weliswaar een resolutie goedgekeurd die de twee regio erkent als onafhankelijke staten. The Moscow Times schreef toen dat de resolutie niet bindend is en dat de Russische president Vladimir Poetin dus niet verplicht is om het uit te voeren.

Toegenomen spanningen

De spanningen in Donetsk en Loehansk zijn de afgelopen 48 uur verder opgelopen na meldingen van schoten. Oekraïne en pro-Russische rebellen beschuldigen elkaar van de aanvallen. De Oekraïense autoriteiten maken melding van 20 schendingen van het staakt-het-vuren door separatisten, terwijl pro-Russische rebellen 27 schoten van het Oekraïense leger melden.

Het toegenomen geweld heeft hoe dan ook de door Rusland gesteunde separatisten in die oostelijke regio’s aangezet om de inwoners op te roepen het gebied te verlaten. In Donetsk luidde zelfs een alarm. Denis Pushilin, hoofd van het Donetsk People’s Republic, kondigde op sociale media aan dat Rusland heeft toegezegd de gevluchte mensen te huisvesten, waarbij vrouwen, kinderen en bejaarden het eerst geëvacueerd zouden worden. Loehansk lanceerde een soortgelijke oproep.

Snelle evacuatie

De evacuatie zou snel beginnen: Het persbureau Interfax meldde dat de eerste bussen met burgers naar Rusland zouden vertrekken tegen 20.00 uur plaatselijke tijd. De separatisten zouden ook kinderen verzameld hebben in weeshuizen om naar Rusland te vervoeren.

De westerse landen, met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten voorop, zijn ervan overtuigd dat de aanvallen van de afgelopen dagen een door Rusland gecreëerd voorwendsel zijn om een invasie te rechtvaardigen. Het Westen trekt ook de Russische berichtgeving dat het troepen aan de grens met Oekraïne aan het terugtrekken is in twijfel. Volgens Washington heeft Poetin net het omgekeerde gedaan.

Oekraïne zei eerder al dat Rusland geënsceneerde aanvallen plande, waaronder een vervalste video van een aanval op een chemische fabriek.

(fjc)

Meer