Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk starten samenwerking rond ruimtevaart

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zetten een samenwerking op rond hun activiteiten op het vlak van commerciële ruimtevluchten. Daarover heeft Grant Shapps, Brits minister van Transport, een akkoord ondertekend met zijn Amerikaanse collega Pete Buttigieg. De twee ministers benadrukten dat de samenwerking de organisatie van ruimtevluchten gemakkelijker en goedkoper zal maken.

Het akkoord is volgens Shapps en Buttigieg onder meer bedoeld om de bureaucratie te verminderen, terwijl ook gewag gemaakt wordt van kostenbesparingen en het vermijden van dubbel werk.

Spaceport Cornwall

Binnen het partnerschap zetten de twee landen een samenwerking op rond het verlenen van vergunningen voor lanceringen van commerciële vluchten, maar de collaboratie zal volgens de ministers ook op het gebied van landsverdediging een meerwaarde opleveren, terwijl tegelijkertijd gemeenschappelijke diensten voor weersvoorspellingen, televisie en transport zullen kunnen worden opgezet.

Later dit jaar staat vanuit Spaceport Cornwall de eerste lancering van een raket in het Verenigd Koninkrijk op het programma. “Het akkoord geeft een duidelijk signaal dat het Verenigd Koninkrijk ernaar streeft een Europees centrum voor de ruimtevaart te worden”, benadrukte Grant Shapps.

“Er worden op dit ogenblik zeven Britse spaceports ontwikkeld. De ruimtevaart injecteert momenteel al miljarden ponden in de Britse economie en creëert bovendien ook een groot aantal hooggeschoolde banen. De sector is daarnaast ook een belangrijke basis voor innovatieve ontwikkelingen.”

Afgelegen gemeenschappen

Shapps voegde eraan toe dat de ontwikkeling van de spaceports ook nieuwe kansen biedt voor een aantal van de meest afgelegen gemeenschappen van het land. “Tevens zal het Verenigd Koninkrijk voor de lancering en het beheer van satellieten minder afhankelijk van het buitenland worden”, stipte de minister aan.

“Deze overeenkomst zal de samenwerking tussen de twee landen in alle sectoren van de ruimtevaart versnellen”, beklemtoonde Dan Hart, chief executive van het Britse ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit, in een reactie op het akkoord. Hij beklemtoonde daarbij dat bij de eerste lancering later dit jaar satellieten van beide landen in een baan om de aarde zullen worden gebracht.

Hart wees er ook op dat de ruimtevaart twee jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk 16,5 miljard pond inkomsten genereerde en ongeveer 47.000 banen ondersteunde. De internationale samenwerking zal de sector volgens hem verder laten groeien.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20