Verenigd Koninkrijk werkt aan plannen om wereldwijde digitale handel te stimuleren

Volgens een rapport van de Britse handelscommissie, moet de regering proberen om digitale handelsovereenkomsten te sluiten en moet ze helpen om wereldwijde handelsregels te vormen die geschikt zijn voor de moderne wereld. De regels rond digitale handel verbeteren zou enorme kansen bieden voor Britse bedrijven en zou de economische groei helpen stimuleren.

Het rapport bevat strategieën om van het Verenigd Koninkrijk een wereldleider te maken op het gebied van moderne diensten en online goederen. “Door het digitale protectionisme op het wereldtoneel aan te pakken en te pleiten voor een vrije, open en concurrerende digitale economie, zullen meer Britse bedrijven in staat zijn hun innovatieve, hoogwaardige diensten en goederen wereldwijd te exporteren”. Dat zegt minister van Handel Anne-Marie Trevelyan in een verklaring.

Internationale consensus

In oktober hielp het Verenigd Koninkrijk (VK) al mee aan de versoepeling van enkele belemmeringen voor onlineverkoop. Concreet ging het toen om een overeenkomst tussen zeven hoge inkomenslanden (G7) over de beginselen voor grensoverschrijdend gegevensgebruik en digitale handel.

De handelscommissie zei dat het VK moet proberen om voort te bouwen op de G7-overeenkomst door met partners te werken aan een bredere internationale consensus over digitale regels, normen en standaarden.

Volgens het verslag moet het VK zich vooral richten op het sluiten van vrijhandelsovereenkomsten met de snelgroeiende Indo- Pacifische markt en met grote, op diensten gebaseerde economieën.

Singapore

Ook moet het de toetreding vqn het VK tot de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) snel bespoedigen.

Het VK zou ook moeten streven naar een overeenkomst over digitale economie met Singapore. Dat land wordt beschouwd als een wereldleider op digitaal gebied. Dat kan handig zijn om anderen in de Wereldhandelsorganisatie te laten zien welke mogelijkheden digitale handelsregels bieden, besluit het verslag.

“Digitale handel” wordt ruim gedefinieerd als “de handel in goederen en diensten die digitaal mogelijk worden gemaakt of digitaal worden geleverd”. Er is daarbij sprake van activiteiten gaande van de distributie van films en tv, tot professionele diensten en webaankopen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20