Verdachte van miljoenenfraude met ondergrondse bank in Nederland vandaag voor de rechter

Een 53-jarige Albanese Griek, Thanas B., staat vandaag terecht omdat hij de grootste ondergrondse bank van Nederland zou hebben gerund. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) verhandelde hij een enorme hoeveelheid contant geld, waarbij bijna 500 miljoen euro door zijn handen ging in iets minder dan een jaar.

De man wordt ervan verdacht aan het roer te staan van een grootschalig ondergronds banksysteem waarmee criminelen anoniem grote sommen contant geld kunnen storten en opnemen. Dit illegale netwerk zou een belangrijke rol spelen in de wereldwijde drugshandel.

Het geld werd bewaard in opslagfaciliteiten en vervoerd door koeriers die werkten als gewone handelaars. De koeriers haalden grote sommen contant geld op of leverden ze af in enveloppen of aktetassen, vaak met behulp van valse ID’s.

Om de overdracht van geld te bewijzen, gebruiken onderzoekers “tokens” – unieke voorwerpen zoals een biljet van 5 euro met een specifiek serienummer dat alleen de persoon die het in zijn bezit heeft kan opeisen. Het OM denkt dat de bank twee hoofdkantoren had, gevestigd in loodsen (opslagplaatsen) in Wateringen en Nieuw-Vennep.

Sinds 2021 werken wetshandhavingsinstanties aan het ontmantelen van dit parallelle banksysteem door de criminelen die het gebruiken aan te pakken. Het doel is om de drugshandel te verstoren door het moeilijker te maken voor criminelen om grote sommen contant geld te verplaatsen.

Belangrijkste punten

• Een 53-jarige Albanese Griek, Thanas B., staat terecht omdat hij de grootste ondergrondse bank van Nederland zou hebben geleid.
• Het Openbaar Ministerie beweert dat de bank criminelen in staat stelde om anoniem grote sommen contant geld te storten en op te nemen.
• Onderzoekers gebruiken “tokens” om de overdracht van geld te bewijzen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.