Verbod op elektrisch vissen goedgekeurd door hoogste rechter EU: ‘Dit zal leiden tot faillissementen’

Het Europees Hof van Justitie heeft donderdag zijn steun uitgesproken voor het besluit van de EU om het zogenaamde pulsvissen te verbieden. Vanaf juli geldt een verbod op het gebruik van elektrische schokken om vissen te verdoven alvorens ze in netten te scheppen.

In 2019 beslisten de Europese Raad en het Europees Parlement om pulsvissen te verbieden. Nederland, dat gretig gebruikmaakt van de techniek, verzette zich tegen die beslissing en trok naar het Europees Hof Van Justitie.

Milieuvriendelijk

Het Europees Parlement en de Europese Raad zouden volgens Nederland te weinig hebben gekeken naar de wetenschap.

Volgens het Hof is dat niet nodig: ‘De Uniewetgever beschikt op dit gebied over een ruime beoordelingsbevoegdheid en is niet verplicht zijn wetgevende keuze uitsluitend op wetenschappelijke en technische adviezen te baseren.’

Het Hof verwierp donderdag het verzoek van Nederland om het verbod nietig te verklaren.

‘Faillissementen zullen volgen’

De Nederlandse vissersvloot heeft sterk heeft geïnvesteerd in de elektrische-pulsvisserij. Ze voeren aan dat de techniek milieuvriendelijk is, omdat trawlers (vissersboten met trechtervormig sleepnet) hierdoor veel minder diesel verbruiken en de zeebodem niet beschadigen.

Meer dan 80 van de 137 trawler-vissersboten van de Nederlandse vloot zouden momenteel uitgerust zijn voor de pulsvisserij.

De Nederlandse visserijbond zei dat het besluit zal leiden tot faillissementen in een sector die al hard is getroffen door Brexit en de Covid-19-pandemie.

‘Door het verbod op de pulskor zullen de kosten aanzienlijk stijgen. We zien nu al dat familiebedrijven ermee stoppen na generaties van vissen. Er zullen nog meer faillissementen volgen’, aldus de visserijbond.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20