Venezolaanse president vraagt vrouwen om zes kinderen te krijgen ‘voor het land’

Nicolás Maduro heeft de vrouwelijke bevolking aangemoedigd om ’te bevallen, te bevallen’. Zes kinderen krijgen zou ‘goed zijn voor het land’, meent de Venezolaanse president.

Maduro deed de oproep tijdens een programma op de Venezolaanse televisie. Hij kwam er een nationaal gezondheidsplan voorstellen, dat de nataliteit in het land stevig moet opschroeven. ‘Moge God u zegenen dat u zes kleine meisjes en jongens ter wereld brengt’, zei hij tegen een vrouw. ‘Elke vrouw zou zes kinderen moeten krijgen, voor het welzijn van dit land’, ging Maduro verder.

Veel bijval krijgt de oproep van Maduro, die al maanden in een bitse strijd met oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó verkeert, niet. ‘Ziekenhuizen werken niet, vaccins zijn schaars, vrouwen kunnen geen borstvoeding geven omdat ze ondervoed zijn en babyvoeding is onbetaalbaar’, fulmineerde oppositieparlementslid Manuele Bolivar op Twitter.

Konijnen kweken

Venezuela heeft al een hele tijd te kampen met een economische crisis die de voedsel- en medicijnenvoorraden aantast. Volgens cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef is 13 procent van de Venezolaanse kinderen ondervoed. En één op de drie Venezolanen slaagt er niet in om de minimale voedingsbehoeften te bereiken, blijkt uit een studie van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Het is niet de eerste keer dat Maduro een creatief ballonnetje oplaat om de crisis te bezweren. In 2017 wou hij de bevolking konijnen doen kweken, omdat die zich snel voortplanten. Zo zou de vleesvoorraad van het land snel weer op peil komen. De Venezolaanse president maakt ook al een tijdje werk van een eigen cryptomunt, de petro, om buitenlandse investeerders aan te trekken. Alleen valt die cryptomunt nog niet echt populair te noemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20