De EPC-atttesten liggen onder vuur omdat ze niet altijd een even betrouwbaar zijn. Soms komt een energiedeskundige zelfs niet langs om een energiecertificaat op te stellen. Daar komt binnenkort verandering in, laat het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aan onze redactie weten. “Energiedeskundigen worden verplicht om de woning ter plaatse te checken”, klinkt het.
Overheidsdienst VEKA over heisa rond EPC-attest: “Energiedeskundigen worden binnenkort verplicht woning te bezoeken”

Waarom is dit belangrijk?
Iedereen die een woning verkoopt, is verplicht om een EPC-attest voor te leggen. Op die manier komt de potentiële koper te weten hoe duurzaam een woning is. Indien die energieverslindend is, zal die aan waarde inboeten. In dat geval moet de nieuwe eigenaar immers extra kosten maken om het huis of appartement te vergroenen. Vergeet niet: in Vlaanderen geldt er een renovatieplicht voor woningen met een slechte energiescore (E of F).Context: De media van DPG Media meldden eerder deze week, op basis van enkele interviews met architecten, dat de EPC-score van een woning niet altijd even betrouwbaar is.
- Ze hekelden onder meer het gebrek aan expertise bij de deskundigen. Die hebben niet allemaal een bouwtechnische opleiding genoten. Daarenboven komen ze niet altijd naar de woning om een EPC-attest op te stellen.
“Geen volledig bouwkundig advies”
Reactie: VEKA laat tegenover onze site weten dat het EPC-attest niet bedoeld is om een volledig bouwkundig advies te geven over de woonst.
- “Het certificaat geeft de mensen een snelle en niet te dure inschatting van de energieprestaties van de woning”, zegt Geert Flipts, communicatieverantwoordelijke bij VEKA. “De energiedeskundigen moet daarbij een specifieke procedure volgen.”
- De maatschappij erkent wel dat de EPC geen oordeel geeft over hoe deskundig bijvoorbeeld isolatie is geplaatst.
- “Voor een grondiger en uitgebreider renovatie-onderzoek, advies over opstijgend vocht, advies over stabiliteit op het ogenblik dat er zeer concrete interesse is om een pand te kopen, raden we aan om het advies in te schakelen van een architect of een renovatie-adviseur”, adviseert Flipts.
Ook dit nog: Voorts benadrukt VEKA dat energiedeskundigen binnenkort verplicht zullen worden om de woningen te bezoeken.
- “Daarenboven zal zo’n bezoek niet langer mogen gebeuren door een administratieve medewerker die geen EPC-deskundige is”, klinkt het.
Wat als je niet tevreden bent met het EPC-attest?
Extra tip: Als je vaststelt of een vermoeden hebt dat een deskundige een foutief EPC-rapport heeft opgesteld, kan je een klacht indienen bij het VEKA. “Iedere klacht wordt behandeld”, aldus de maatschappij.
- Je kunt een klacht indienen door online een formulier in te vullen. De klacht mag niet anoniem gebeuren.
- Indien je geen EPC-attest hebt gekregen, moet je binnen een jaar na de aankoop VEKA op de hoogte brengen
- Bij twijfels over de correctheid van een EPC heb je tot 2 jaar na het ontvangen van het EPC-attest de tijd om een klacht in te dienen. Er mogen nog geen werkzaamheden uitgevoerd zijn.
- Notarissen zijn overigens verplicht om de VEKA op de hoogte te brengen als het EPC-attest afwezig is bij een vastgoedtransactie. Indien ze dat niet doen, riskeren ze een boete van 250 tot 5.000 euro.
Opgemerkt: Als blijkt dat een verkoper na een melding van de notaris, een controle van het VEKA of een klacht niet over een geldig EPC-attest beschikt, mag hij het huis of appartement nog altijd verkopen of verhuren. De eigenaar riskeert wel een geldboete van 500 euro tot 5.000 euro.
(cv)