Veerkracht: 8 tips om te blijven doorzetten wanneer het echt moeilijk wordt

‘Blijf doorzetten!’ en ‘Geef nooit op!’ zijn typische dingen die je in de meeste boeken die je succes beloven zal lezen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral wanneer je met uiterst moeilijke situaties wordt geconfronteerd.

Volgende acht inzichten over veerkracht komen uit boeken als ‘Deep Survival’, ‘The Survivor Personality’, ‘Supersurvivors’ en ‘Surviving Survival’:

1. Erken je situatie

Iedereen vertoeft liefst zo lang mogelijk in de ontkenningsfase, maar hoe langer je daar blijft, hoe erger je problemen worden. Je erkent en aanvaardt je situatie daarom best zo snel mogelijk. Hoe pijnlijk dat ook moge zijn, dit is cruciaal om daarna in gang te kunnen schieten.

2. Blijf kalm

Waarom vindt men regelmatig nog lucht in de zuurstoftanks van verdronken duikers? Omdat paniek het denkvermogen vertroebelt en mensen in paniekomstandigheden slechte beslissingen gaan nemen (zoals het zuurstofmasker van zich aftrekken wanneer ademen moeilijker wordt). Kalm blijven is dus de boodschap, ook wanneer de nood het hoogst is.

3. Weet wanneer je beter wél opgeeft

Zelfs de meest succesvolle doorzetters weten wanneer ze ergens beter mee ophouden. Geen mens maakt absoluut alles af waar men mee begint en wie op een rationele manier opgeeft maakt je gelukkiger, minder gestresseerd en gezonder – en laat bovendien meer tijd over voor wat écht belangrijk is.

4. Wees overmoedig

De meest succesvolle mensen ter wereld schopten het zo ver door doelstellingen na te streven die ooit uiterst onrealistisch in de oren klonken. Het taalgebruik van Donald Trump is daarvan een goed voorbeeld. Hun streven leidde meestal tot tal van mislukkingen, maar dreef hen uiteindelijk naar de wereldtop. Zie de wereld zoals hij is, maar zie jezelf als een superheld!

5. Bereid je voor – zelfs wanneer het al te laat is

Mensen die voorbereid zijn op alles hebben de grootste kans om levend uit gevaarlijke situaties te komen. Stippel realistische strategieën uit om jezelf te redden, zelfs wanneer je nu al zwaar in de problemen zit. Verwacht het beste, maar bereid je voor op het ergste.

6. Blijf bezig

Sommige mensen raken overweldigd door angst of verdriet wanneer het even wat slechter gaat. Dat kan de emoties bedaren, maar is natuurlijk geen oplossing. Laat jezelf niet gaan en blijf bezig. Dat brengt je dichter bij je doel, helpt je kalm blijven en maakt je zelfs gelukkiger.

7. Maak er een spel van

Wat doe je wanneer je op 5,8 km hoogte je been verbrijzelt en je medeklimmers je voor dood verklaren? Wel, dan maak je een spel van je pijnlijke, langzame afdaling tot je beneden bent, want door ergens een spel van te maken, schep je patronen in je activiteiten en die patronen stimuleren het beloningssysteem in je hersenen. Zoek kleine overwinningen op om altijd te blijven doorzetten.

8. Vraag en bied hulp

Hulp krijgen is altijd goed, maar soms zijn we te beschaamd om er om te vragen. Slik dus je trots in, maar bied anderen ook je hulp aan. Niet enkel zijn gevers vaak succesvoller dan nemers, maar het helpt je ook jezelf niet als een passief slachtoffer te zien, maar als een actieve redder.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.