VDAB wil tijdelijk werklozen tekorten in de zorgsector laten opvullen

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB zal tijdelijk werklozen en werkzoekenden matchen aan een ondersteunde job in de zorgsector. Het betreft tijdelijke jobs om het zorgpersoneel te ontlasten.

Het aantal coronabesmettingen in ons land is stevig aan het oplopen. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano werden er voor de tweede dag op rij 400 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. De druk op het zorgpersoneel neemt dan ook stevig toe. De VDAB heeft daarom het platform helpindezorg.be in het leven roepen.

Geen zorgkwalificaties nodig

Het platform moet werkzoekenden aan een ondersteunende job in de zorgsector helpen. De VDAB laat weten dat tijdelijke werklozen, freelancers en jobstudenten ook in aanmerking komen.

‘Het gaat vooral om jobs waar geen zorgkwalificaties voor nodig zijn’, laat Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Werk aan het VRT NWS weten. Denk bijvoorbeeld aan maaltijden rondbrengen, onthaal en begeleiding van bezoekers, het ontsmetten van materiaal, de ondersteuning van callcenters en animatie voor bewoners en patiënten.

Ondernemingen die op zoek zijn naar extra ondersteunend personeel kunnen op de site een profiel aanmaken om zo vacatures te plaatsen. Kandidaten kunnen zoals bij ieder andere job hun interesse kenbaar maken via de site.

De VDAB laat weten dat de aanwerving op vrijwillige basis gebeurt. Niemand zal verplicht worden om zo’n job aan te nemen.

‘Het betreft duidelijk afgelijnde, tijdelijke jobs in de zorgsector. Wanneer de oorspronkelijke werkgever de arbeidsactiviteiten opnieuw opstart, zal de medewerker vlot kunnen terugkeren’, klinkt het. ‘Het werk wordt vergoed volgens de gangbare barema’s.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20