De coronapandemie jaagt de vastgoedprijzen aan de kust de hoogte in. Volgens cijfers van de vastgoedmakelaar Dewaele Vastgoedgroep zijn de prijzen sinds de start van gezondheidscrisis gestegen met gemiddeld 15 procent, of 34.000 euro.
Sinds de start van de coronapandemie zijn er al verschillende periodes geweest waarin we niet mochten reizen. Ook nu geldt er momenteel nog een reisverbod voor niet-essentiële reizen in ons land. Dat loopt weliswaar af op 19 april, het einde van de paasvakantie. Doordat we met z’n allen het afgelopen jaar meer in eigen land verbleven, zijn veel mensen op zoek gegaan naar een vakantieverblijf aan de kust.
Ruim 260.000 euro
Door die plotse stormloop op woningen en appartementen aan de kust zijn de vastgoedprijzen sinds april 2020 met gemiddeld 15 procent gestegen tegenover de periode april 2019 tot maart 2020, precorona dus. Wie vandaag een woning aan de kust wil kopen, moet hiervoor al gemiddeld 262.493 euro op tafel leggen. In het jaar voor de eerste lockdown was dat nog 228.815 euro, of 33.678 euro minder.
‘We zien meer en meer mensen die hun weg vinden naar de Belgische kust en er willen investeren in een eigen verblijf. Tegelijkertijd zijn er duidelijk minder mensen die hun panden te koop aanbieden, omdat ze in coronatijden net des te meer genieten van hun tweede verblijf. Er is dus een groot onevenwicht op de markt. Het is dat grote verschil tussen vraag en aanbod dat de prijzen de hoogte in jaagt’, verduidelijkt Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep.
27 dagen sneller verkocht
Uit de cijfers van Dewaele Vastgoedgroep blijkt ook dat de woningen veel sneller van de hand worden gedaan. Voor corona stond een woning aan de kust gemiddeld 113 dagen te koop. Momenteel, een jaar na de eerste lockdown, is dat gemiddeld nog maar 86 dagen. Dat betekent dat een pand gemiddeld 27 dagen sneller van eigenaar wisselt.
‘Het is duidelijk dat de mensen geen tijd meer willen verspillen en sneller overgaan tot de effectieve aankoop van een woning aan zee. Een pand aan de kust staat nu gemiddeld een maand minder lang op de markt dan voor corona’, merkt Dewaele op. ‘Maar het tempo waarmee woningen van de markt verdwijnen en er weer opkomen ligt mijlenver uit elkaar. Zo krijg je natuurlijk een instabiele markt en serieuze prijsstijgingen.’
De CEO verwacht niet dat de prijzen zullen blijven stijgen. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de vastgoedprijzen aan de kust normaliseren. ‘Dat zal het geval zijn wanneer we opnieuw onze vrijheid krijgen en zoals voorheen, zonder probleem, naar het buitenland mogen gaan’, besluit hij.
Lees ook:
- Grootste stijging vastgoedprijs in 20 jaar heeft 4 redenen
- De Belgische vastgoedmarkt in 7 opvallende cijfers
(jvdh)