3 dingen die u moet weten over de klimaatvriendelijke cryptomunt Chia

Een nieuwe groene cryptocurrency genaamd Chia (XCH) is klaar om maandag op de markt te verschijnen. Chia gebruikt een minder energie-intensieve methode voor het ontginnen van munten dan bitcoin’s ‘proof of work’ concept.

Het bedrijf achter de nieuwe cryptomunt, Chia Network, heeft al veel aandacht getrokken van potentiële investeerders. Onder andere van beursgenoteerde ‘cryptominers’, zoals iMD Companies. CEO van datzelfde bedrijf, Rick Wilson, bevestigde dat in een recent persbericht, ‘Met ons uitgebreide onderzoek, geloven we dat Chia hier is om te blijven en zal worden gebruikt op een wereldwijd financieel niveau. We zijn ervan overtuigd dat onze vroege beslissing om Chia te ‘farmen’ zal resulteren in hogere inkomsten voor iMD.’

Maar wat is er dan zo uniek aan Chia?

1. U zal harde schijven moeten inslaan

Omdat het farmen van Chia heel veel geheugen opeist, zijn miners dus massaal op zoek naar extra harde schijven. Uit een recent rapport van DigiTimes blijkt dat de Taiwanese geheugen- en opslagfabrikant Adata het aantal SSD-bestellingen sinds begin april met 500 procent heeft zien stijgen.

‘Veel mensen hebben de afgelopen dagen gevraagd naar grote harde schijven voor Chia mining,’ vertelde een klantenservicemedewerker van Taobao aan de South China Morning Post. Als de cryptocurrency ook maar in de buurt komt van de populariteit van andere altcoins (Ethereum, Litecoin…), kan het bedrijfsmodel de voorraden en prijzen van geheugen- en opslagfabrikanten serieus onder druk zetten.

2. Geen limiet

Het bedrijf achter de groene cryptomunt heeft ervoor gekozen om geen ‘hard cap’ op de munt te zetten. Dat betekent dat er geen gelimiteerd aantal munten is, wat bij Bitcoin wel het geval is (21 miljoen). In plaats daarvan geeft het bedrijf de voorkeur aan een voorspelbare, continue vorm van inflatie. Chia Network houdt wel een strategische reserve van 21 miljoen XCH aan, in een knipoog naar bitcoin, die het zal gebruiken om de volatiliteit van zijn munt te verminderen en eventuele crashes te beperken.

Het bedrijf achter de digitale munt is ook van plan om naar de beurs te gaan. ‘We hopen ons eigen vermogen in de komende zes tot twaalf maanden in te dienen en naar de beurs te brengen,’ vertelde Gene Hoffman, de CEO en president van Chia Network aan Decrypt. Daarmee diversifieert de munt zich met andere digitale munten die gebaseerd zijn op individuen of zelfs memes (zoals dogecoin).

3. U kan van thuis munten mijnen

In tegenstelling tot andere cryptocurrencies die vooral ‘gemined’ worden door gespecialiseerde bedrijven, zal je Chia kunnen minen vanuit je zetel. Thuisgebruikers zullen de mogelijkheid hebben om te concurreren om XCH te verdienen door hun SSD’s of harde schijven te ‘seeden’ (uploaden van data) en, althans voor nu, zou het gebrek aan concurrentie moeten zorgen voor een meer winstgevende ervaring.

‘Het is super eenvoudig. Gewoon de Mac- of Windows-versie downloaden en dubbelklikken,’ vertelde Hoffman aan CoinDesk. ‘Ik ben er vrij zeker van dat dit de makkelijkste cryptocurrency zal zijn om te valideren voor normale mensen ooit.’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20