Vandaag is ‘kleine zaterdag’: hoe Zweden op woensdag al een beetje weekend vieren

Op woensdag is de helft van de werkweek alweer achter de rug. Tijd om even op adem te komen, vinden de Zweden. Zij doopten woensdag tot ‘lillördag’, (letterlijk: ‘kleine zaterdag’) waarop ze bewust genieten van lekker eten en drinken in goed gezelschap .

Een gastronomische maaltijd, een drankje met vrienden en een goede babbel. Dat zijn in Zweden de vaste ingrediënten van een geslaagde woensdagavond. Om de week te breken en even op adem te komen van die eerste werkdagen, plannen ze bewust een ‘kleine zaterdag’ in op woensdag, onder de noemer ‘lillördag’. In andere Scandinavische landen zoals Noorwegen en Finland bestaat een gelijkaardige traditie, en ook voor de Bulgaren is een beetje weekend vieren op woensdag heilig.

Rustdag voor de huishoudhulp

Het was niet zomaar een levenslustige Zweed die op een blauwe maandag (of woensdag) met dit vrolijke idee kwam. De traditie kent zijn oorsprong in tijden waarin bedienden en huishoudhulpen moesten werken op zaterdag, en in ruil daarvoor woensdag als rustdag kregen. Deze dag kreeg de bijnaam ‘kleine zaterdag’, omdat het weekend voor hen in het midden van de week viel. En hoewel huishoudelijk personeel doorheen de jaren steeds minder gangbaar werd, bleef de traditie wel voortbestaan en raakte ze steeds meer ingeburgerd in het noorden.

#lillördag

Woensdag is in delen van Scandinavië een prima excuus om vrienden op te bellen voor een goed glas, wat me-time in te lassen of om een stapje in de wereld te zetten. Cafés en dancings zijn in Zweden geopend tot de late uurtjes op woensdag – althans in niet-coronatijden – en daar wordt niet alleen door studenten gebruik van gemaakt. Wie inspiratie zoekt, kan alvast eens de hashtag #lillördag of #lillelørdag op Instagram intikken. Het contrast met de Noord-Amerikaanse hump day kan niet groter, waarmee woensdag na maandag tot de vreselijkste dag van de week wordt gedoopt. Woensdag is in die context een enorme berg die beklommen moet worden, vooraleer het weekend stilaan in zicht komt. Het glas halfvol versus het glas halfleeg, heet dat dan. In de Zweedse versie kiezen ze in alle betekenissen voor die eerste optie. Skål!

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20