Op 11 juni 1938 werd België letterlijk wakker geschud. In Ronse gebeurde een zware aardbeving die over heel België gevoeld werd.
Met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter, was het de zwaarste beving in de geschiedenis van België. Alleen in 1692, lang voor het ontstaan van België, schudde de aardkorst van ons grondgebied harder, tot 6,3 op de Richterschaal.
Uit oudere kranten leren we dat de beving resulteerde in twee dodelijke slachtoffers. Er vielen ook 17.500 schoorstenen om, waarvan zo’n 3.000 in Kortrijk, dicht bij het epicentrum van de beving. Over het hele land werden scheuren en barsten in muren vastgesteld.
Het epicentrum van de beving werd iets ten zuiden van Ronse bepaald, nadat men eerst Zulzeke dacht. De beving zou op 19 kilometer diepte gebeurd zijn. Onderzoekers bepaalden dat de trillingen voortkwamen uit het Londen-Brabantmassief, een stuk van de aardkorst dat zich uitstrekt vanaf Maastricht in Nederland over Noord-België tot in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.
De kans op een zware aardbeving in België is behoorlijk klein. In 1992 werd in Roermond, net over de grens met Nederland, een aardbeving met 5,8 op de schaal van Richter waargenomen. Die richtte in België ook schade aan. Minder zware bevingen zijn dan weer niet zo ongewoon.