Vanaf morgen ophokplicht voor alle pluimvee

Vanaf morgen geldt er een ophokplicht in ons land. Dit omdat er bij drie wilde vogels vogelgriep is vastgesteld. De vaststelling gebeurde in het vogelopvangcentrum in Oostende waarbij er al een vermoeden was dat de vogelgriep opnieuw in het land was.

Het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid FAVV laat weten dat vanaf morgen een ophokplicht van kracht is voor alle houders van pluimvee in ons land. Dat betekent dus in grote legbatterijen, maar ook voor wie thuis één of twee kippen, eenden of kalkoenen heeft.

Vogelgriep

In het vogelopvangcentrum in Oostende zijn drie wilde vogels binnengebracht die vermoedelijk besmet waren met het vogelgriepvirus H5N8. Na onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is, waardoor het FAVV ingrijpt.

Het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid heeft een ophokplicht uitgeroepen die vanaf morgen, zondag 15 november in voege treedt. Dat betekent dat iedereen die kippen of andere vogels heeft, die vanaf morgen moet ophokken.

Niet schadelijk voor de mens

Nederland wordt al enkele weken getroffen door dit virus. Daarbij moesten gisteren in een pluimveebedrijf nog 20.000 eenden omgebracht worden om verdere verspreiding tegen te gaan. Eerder werden in Nederland al honderduizenden kippen om diezelfde reden geruimd.

Het gaat niet om een variant van de vogelgriep die besmettelijk is voor de mens. Wel is het zeer besmettelijk voor vogels en kunnen ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting met het virus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20