Van Tigchelt ligt overhoop met politievakbonden door “vriendjespolitiek” rond benoeming

Er zit een haar in de boter tussen minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) en de politievakbonden. De reden: de benoeming van commissaris Mathias Degandt uit Kortrijk tot hoofdcommissaris.

In het nieuws: De benoeming van Degandt ligt onder vuur omdat hij met een zeer korte staat van dienst werd bevorderd.

  • Joery Dehaes van politievakbond ACV noemt de benoeming “vriendjespolitiek”, meldt De Morgen. Degandt was immers eerst kabinetsmedewerker bij Van Tigchelt. Volgens Dehaes gaat het dan ook om “een gigantische aanfluiting voor alle agenten die hoofdcommissaris zijn, en die daar een jarenlang traject voor hebben moeten afleggen.”
  • Normaal duurt het negen jaar om van commissaris tot hoofdcommissaris te promoveren, met een toegangsexamen na zeven jaar ervaring. Degandt, met slechts drie jaar als commissaris, werd echter per koninklijk besluit bevorderd, wat volgens de vakbonden niet voldoet aan de regels, aangezien hij bijvoorbeeld geen verbindingsofficier is. Degandt werkte als lid van het Administratief en Technisch Secretariaat (SAT Justitie) wel samen met Van Tigchelt.
  • Het kabinet van Paul Van Tigchelt verdedigt de aanstelling als correct en stelt dat deze procedure eerder is toegepast voor medewerkers van SAT Justitie of Binnenlandse Zaken. Men benadrukt dat Degandt alle selectieproeven heeft doorlopen. Hij werd voorgedragen door de Vaste Commissie van de Lokale Politie.
  • De politievakbond accepteert deze uitleg niet. De vakbond verwijst naar een uitspraak van de Raad van State in 2016, die een soortgelijke bevordering onwettig verklaarde. Dehaes eist opheldering. “Het kan niet dat je met één pennentrek iemand tot hoofdcommissaris benoemt”, zegt hij.
Meer