Van nobele bedoelingen tot de harde realiteit op het terrein: van de 1 miljard dollar aan cryptodonaties werd slechts 20 miljoen dollar gebruikt voor de strijd tegen Covid

Het was een van de meest genereuze filantropische gebaren. Afgelopen mei doneerde Ethereum-oprichter Vitalik Buterin voor 1,1 miljard dollar aan cryptomunten aan een fonds om Covid in India te bestrijden. De kelderende prijs, reglementaire formaliteiten en andere technische hinderpalen hebben het beschikbare bedrag verminderd.

Waarom is dit belangrijk?

Dit is een praktijkgeval dat aantoont dat het nog nooit zo eenvoudig is geweest om grote sommen geld over de grenzen te verplaatsen met behulp van cryptomunten, maar dat het nog steeds een uitdaging is om geld van een digitale portemonnee naar de eindgebruiker in de fysieke wereld te krijgen.

Een zeldzame gulle gift. Tenminste, dat was het toen Vitalik Buterin 50.000 miljard Shiba Inu (SHIB), een alternatieve cryptomunt gecreëerd om “Dogecoin (DOGE) te doden”, aanbood aan het Indiase COVID-Crypto Relief Fund. De marktwaarde van SHIB bedroeg op dat moment 1,14 miljard dollar. Dat geld was zeer welgekomen voor India, dat te kampen had met een toename van coronavirusinfecties.

“We zijn van plan het op doordachte wijze te gebruiken om ervoor te zorgen dat we onze doelstellingen in de strijd tegen het coronavirus bereiken. Wij hebben besloten deze schenking langzaam over een bepaalde periode te gebruiken”, zei het fonds in mei via Twitter.

Twee maanden na het gebaar van de Ethereum-oprichter blijkt dat slechts 20 miljoen dollar daadwerkelijk is gebruikt om concrete acties te financieren, meldt nieuwsdienst Bloomberg.

Waar zijn de resterende honderden miljoenen dollars dan gebleven? “Het omzetten van illiquide activa in contanten, het voldoen aan de overheidsregulering en het geld op de juiste plaatsen krijgen is niet zo eenvoudig is als het overmaken van crypto’s”, antwoordde Sandeep Nailwal, de in New Delhi gevestigde ondernemer die het Covid Crypto Relief Fund oprichtte.

Beetje bij beetje

Om te beginnen vertegenwoordigde Buterins SHIB-donatie 5 procent van de memecoin in omloop. De geste van de man zorgde er wel voor dat de prijs van de memecoin met 50 procent daalde. “De tokens zouden dan “ongeveer” 400 miljoen waard zijn”, schatte Nailwal.

Tegemoetkomen aan de lokale regelgeving nam ook heel wat tijd beslag. Om te voldoen aan de Indiase Foreign Contribution Regulation Act, heeft het fonds geleidelijk crypto’s omgezet in dollars en vervolgens in Indiase roepies. Naar verluidt is tot dusver ongeveer 80 procent omgezet.

Nailwal zei dat hij ook voorzichtig was met de uitbetalingen: hij heeft tot nu toe 20 miljoen dollar uitbetaald, maar zou nog eens 20 miljoen dollar in de pijplijn hebben. Hij wil ervoor zorgen dat het geld op lokaal niveau terechtkomt en overweegt een gerenommeerd auditbureau in de arm te nemen om volledige transparantie te garanderen.

Het fonds richt zich nu op de volgende mogelijke uitbraak. Zo heeft hetschenkingen gedaan aan organisaties die betrokken zijn bij de voedseldistributie in het hele land en aan een organisatie die zich inzet voor het opzetten van minicentra voor patiënten met ernstige gevallen van Covid-19 op het platteland van India. “We hebben ons voorbereid op de derde golf,” zei Nailwal.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20