Van bitcoin tot Dow Jones: financiële markten breken record na record

Hoezo coronacrisis? Op de beurzen, en dan vooral de Amerikaanse, gaat het razend hard. Nog geen maand nadat de grens van 33.000 punten overschreden werd, klom de Dow Jones index donderdag tot boven de grens van 34.000 punten.

De Dow Jones, een belangrijke beursgraadmeter voor de brede Amerikaanse economie, won donderdag 0,9 procent en eindigde op 34.036,05 punten, een zoveelste historische record. Vorige maand werd zowel de grens van 32.000 als 33.000 punten gesloopt. De technologie-index Nasdaq ging donderdag 1,3 procent omhoog en sloot op 14.038,76 punten, waardoor ook die graadmeter zijn hoogste slotstand ooit binnen bereik heeft. Midden februari eindigde de Nasdaq op ruim 14.095 punten.

Ook in Europa zitten de grote beursindexen in de lift. Een belangrijke Europese graadmeter, de Euro Stoxx50, klom vrijdagochtend voor het eerst sinds begin 2008 boven de grens van 4.000 punten en de Bel20-index krijgt stilaan ook diezelfde psychologische kaap van 4.000 punten in zicht.

Het beleggersoptimisme komt er na een resem hoopgevende signalen over de Amerikaanse economie: de industriële productie trekt weer aan, de zorgen rond werkloosheid nemen af en vooral: de Amerikaanse gezinnen trekken de portemonnee weer open.

Van boeken over kleding tot elektronica en auto’s: alle Amerikaanse retailverkopen laten volgens de recentste statistieken (maart) een forse comeback zien. De retailverkopen stegen in maart gemiddeld met 9,8 procent tegenover februari, terwijl analisten maar een groei met 5,8 procent verwacht hadden. De denktank Oxford Economics verwacht voor heel 2021 een stijging van de Amerikaanse consumentenbestedingen met 8,4 procent, of het hoogste groeicijfer sinds 1946.

Turbo

Het turbo-effect waar de Amerikaanse president Joe Biden op hoopte, lijkt zo werkelijkheid te worden. De succesvolle vaccinatiecampagne in combinatie met lage rentes en de enorme steunpakketten uit Washington stuwen de Amerikaanse economie versneld uit het dal.

Naast de rooskleurige macrocijfers vuren de beter dan verhoopte bedrijfsresultaten de aandelenkoersen verder aan. Onder meer de grote Amerikaanse banken laten sterke kwartaalcijfers zien.

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, ziet het allemaal graag gebeuren. De financiële reus heeft zijn beleggingen onder zijn beheer afgelopen kwartaal zien toenemen tot dik 9.000 miljard dollar, of omgerekend zo’n 7.500 miljard euro. Dat is het hoogste niveau ooit. BlackRock surft mee met de oplopende aandelenkoersen.

Cryptorecords

Ook cryptomunten blijven hard gaan. Nadat bitcoin woensdag zijn recordkoers op ruim 64.800 dollar bracht, om nadien weer wat terug te vallen, ging de op een na populairste cryptomunt Ether, ook wel Ethereum genoemd, donderdag door de grens van 2.500 dollar, tegenover een waarde van zowat 730 dollar begin dit jaar.

De records komen er in de week dat Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptomunten, deze week op spectaculaire manier zijn beursdebuut maakte.

Lees ook: Marktwaarde cryptomunten rondt de kaap van 2.000 miljard dollar dankzij Ethereum

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20