Valt Iran in de komende dagen Saudi-Arabië aan?

Saudi-Arabië en de Verenigde Staten vrezen een aanval vanuit Iran. Dat schrijft The Wall Street Journal, op basis van info van Saudische en Amerikaanse ingewijden. Het Saudische leger en de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten worden alvast in een hogere staat van paraatheid gebracht.

Waarom is dit belangrijk?

Iran wordt de afgelopen weken geteisterd door grootschalige protesten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Om de aandacht af te leiden zou het van plan zijn doelwitten in naburige landen aan te vallen. Daarbij komen Irak en Saudi-Arabië op de radar.

De oorzaak: Iran beschuldigt Saudi-Arabië, de Verenigde Staten en Israël ervan de betogers op te stoken, om zo het regime in Teheran te ondermijnen.

  • Enkele dagen geleden waarschuwde majoor-generaal Hossein Salami, de opperbevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het leger, dat de betogingen gedaan moesten zijn. Ook Saudi-Arabië kreeg een veeg uit de pan: Salami waarschuwde dat het de verslaggeving over de betogingen in Iran moet beteugelen. “Dit is de laatste waarschuwing. Jullie zijn hierbij betrokken, en weet dat jullie kwestbaar zijn”, zo klonk Salami onomwonden.
  • Vanuit Iran wordt vooral gefocust op Iran International, een nieuwszender met zijn hoofdzetel in Londen en steun krijgt vanuit Saudi-Arabië. De nieuwszender focust zich op het bereiken van Iraniërs wereldwijd, en laat de berichtgeving over de betogingen daarbij niet achterwege. Het Iraanse staatspersagentschap IRNA noemde Iran International “een netwerk dat in 2017 in Londen werd opgericht door Saudi-Arabië” dat “een compleet anti-Iraanse benadering hanteert”.
  • Volgens Salami werd de laatste waarschuwing dus verstuurd, de volgende stap zou wel eens een aanval kunnen zijn. De bronnen van The Wall Street Journal verwijzen naar een drone- en raketaanval op de olie-industrie in Saudi-Arabië in 2019. Ook toen werd richting Iran gekeken als dader, maar dat ontkende iets te maken te hebben met de aanval.

Het gevolg: een aanval of niet, de aanwezige militaire krachten in het Midden-Oosten bereiden zich voor op een incident.

Volgens een Amerikaanse bron, gecontacteerd door CNN, staan Amerikaanse F-22 Raptor-gevechtsvliegtuigen paraat in Saudi-Arabië, om in te grijpen bij dreigingen. Ned Price, de woordvoerder van het Pentagon, het Amerikaans ministerie van Defensie, geeft aan dat de VS “bezorgd is over een dreiging” en “in constant contact staat via militaire, diplomatieke en inlichtingenkanalen met Saudi-Arabië. “We zullen niet aarzelen om onze doelen en die van onze partners in de regio te verdedigen”.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20