Bommenwerpers in Australië en F-22’s op Okinawa: versterken de Verenigde Staten de grip op China?

De Amerikaanse luchtmacht kent verschillende wijzigingen in de westelijke Stille Oceaan. Zo plant het de bouw van een basis in Australië, waar B-52-bommenwerpers worden gestationeerd. In Okinawa moeten de aanwezige F-15-gevechtsvliegtuigen plaats ruimen voor de modernere F-22’s.

Waarom is dit belangrijk?

China en de Verenigde Staten leven al lang op gespannen voet. Het bezoek van de Amerikaanse Kamervoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan begin augustus strooide nog zout in de wonde. De VS vrezen nu dat China een aanval plant van Taiwan, dat het ziet als een afvallige provincie.

De feiten: De Verenigde Staten plannen de bouw van een nieuwe luchtmachtbasis in Australië.

  • Als locatie wordt de Australische luchtmachtbasis van Tindal in het noorden van het land gekozen. Deze basis wil de Amerikaanse luchtmacht flink uitbouwen, met een faciliteiten voor de huisvesting van een eskadron, een werkplaats voor herstellingen en 'parking' voor zes B-52-bommenwerpers. Dat blijkt uit een onderzoek van Four Corners, een televisieprogramma op de Australische zender ABC TV.
  • D
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer