Valse NFT van Banksy verkocht voor meer dan 300.000 dollar

Beleggers die dinsdag een bezoekje brachten aan de site van Banksy konden tijdelijk deelnemen aan een veiling voor een NFT van de bekende straatkunstenaar. Een probleem: het was een valse veiling. Een belegger heeft weliswaar 100 Ethereum (ETH), oftewel zo’n 330.000 dollar, geboden voor het digitale kunstwerkje. De opgelichte belegger heeft achteraf zijn geld teruggekregen.

Veel NFT-liefhebbers zullen het als een unieke kans ervaren hebben toen ze plotsklaps zagen dat ze op de site van Banksy konden bieden op een digitaal kunstwerkje van de straatkunstenaar. Via een link op de site werden ze omgeleid naar een webpagina waarop de veiling aan de gang was. De NFT droeg de naam “Great Redistribution of the Climate Change Disaster.”

Ruim 330.000 dollar

De pagina met de veiling werd dinsdagochtend aan de site van Banksy toegevoegd en later verwijderd, wat speculaties aanwakkerde dat de site mogelijk gehackt was. Hoe dan ook werd de veiling vroegtijdig afgesloten nadat een belegger maar liefst 100 ETH bood op het digitale kunstwerkje. Dat is zo’n 330.000 dollar.

Pest Control, het agentschap van Banksy, bevestigde achteraf dat de NFT geen creatie was van de kunstenaar, maar zei niet of de site gehackt was. “De kunstenaar Banksy heeft geen NFT’s gemaakt”, liet het agentschap weten in een reactie aan CNBC. “Alle NFT-veilingen met zogenaamde kunstwerken van Banksy zijn niet gelinkt aan de kunstenaar in welke vorm dan ook.”

Geld teruggekregen

Wat er misschien nog opvallender is, is het feit dat Pranksy, de belegger die het digitale kunstwerkje kocht, achteraf zijn geld heeft teruggekregen. Hij moest enkel opdraaien voor de 6.800 euro aan transactiekosten. Dat liet hij via Twitter weten. De belegger vermoedt dat een ethische hacker schuilgaat achter de actie.

“Ik heb nog een boodschap voor degenen die denken dat dit misschien een soort stunt was. Ik zou nooit een toekomstige relatie met Banksy of een andere kunstenaar op het spel zetten door iemand in te huren om hun website te hacken en dan zelf een #NFT te kopen, wat een ongewone dag!”, voegde hij eraan toe.

Pranksy liet ook weten dat een anonieme bron hem maandagochtend via Discord op de hoogte heeft gebracht van de veiling.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20