Vakbonden vrezen einde van Wibra in België

De christelijke vakbond ACV gelooft niet dat de Belgische activiteiten van Wibra het faillissement overleven. Het socialistische BBTK heeft betere hoop, maar spreekt wel van ‘winsthonger’ bij de directie.

De van oorsprong Nederlandse discountketen Wibra vroeg twee weken geleden bescherming tegen zijn schuldeisers in België. ‘De verliezen en de opgebouwde schuldenlast maken de huidige situatie onhoudbaar’, klonk het toen. Ondertussen vreest ACV-vakbondsvertegenwoordiger Pol Schats voor het voortbestaan van de keten in ons land.

De directie zou nog de helft van de winkels willen houden en de rest, zo’n 81 winkels, afstoten. ‘Maar als je 80 winkels niet op de rails kunt houden, waarom zou dat dan wel lukken met de helft?’, zegt Schats aan de Nederlandse vaksite Retailnews.

Sterfhuisoperatie

Zijn collega van het BBTK, Bart Leybaert, nuanceert die uitspraak. ‘Het hangt er vooral van af wat de koper wil. Als hij alleen de slecht presterende winkels opkoopt, zal er nog een deel voortbestaan als Wibra, maar als hij beslist om al de rest ook op te kopen, verdwijnt Wibra wel uit het straatbeeld. Al behoudt het personeel dan wel zijn job.’

Hij heeft wel kritiek op de ‘sterfhuisoperatie’ die de directie van Wibra België volgens hem heeft opgezet en de ‘winsthonger’ die daarmee gepaard gaat. ‘Ik begrijp niet goed waarom ze niet gewoon mensen hebben laten afvloeien via collectief ontslag in plaats van meteen in gerechtelijke reorganisatie te gaan.’

Een gerechtelijke reorganisatie is de laatste stap voor een faillissement. Als het bedrijf binnen een bepaalde tijd niet met een reddingsplan op de proppen kan komen, wordt het failliet verklaard door de rechtbank.

Schulden

Wibra maakt nog wel winst in België. In 2019 boekte de winkelketen 750.000 euro winst op een omzet van 57 miljoen euro. Maar de schuldenlast bedraagt wel 7 miljoen euro. ‘Dat is echter voor het grootste deel een schuld aan de Nederlandse moedergroep voor de inkoop van kledij en dergelijke’, zegt Leybaert. ‘Die kan makkelijk heronderhandeld worden.’

Leybaert ziet er dus een tactiek in van de directie om de levensvatbare onderdelen nog bij te houden en de rest gewoon op zijn beloop te laten. ‘Ik kan het alleen maar verklaren als winsthonger’, klinkt het.

Donderdag is er een nieuwe ondernemingsraad bij de keten waar de vakbonden hopen meer te vernemen over de toekomstplannen van Wibra. Leybaert laat nog weten dat er heel wat interesse is van investeringsfondsen om Wibra volledig of gedeeltelijk over te nemen.

Meer