Vakbond FNG: ‘Werknemers betalen prijs voor mislukt megalomaan project’

De Franstalige christelijke bediendebond CNE wijt de ontslagronde die nu bij FNG aan de gang is tenminste deels aan Dieter Penninckx, de jarenlange CEO. ‘De pijlen moeten gericht worden op wie de fouten begaan heeft, met name de vorige CEO die een maand geleden ontslag nam’, klinkt het maandag. De moedergroep van merken als Brantano, CKS en Miss Etam wil tot 47 winkels sluiten en tot 287 banen schrappen.

‘Dit is het voorbeeld van een kapitalistisch bedrijf dat op disproportionele wijze groeit met overnames aan te gaan door middel van schulden’, zegt Myriam Diegham van CNE. ‘Zolang dat systeem werkt, worden de aandeelhouders beloond. Als het megalomane project niet meer werkt, dan zijn het de werknemers die betalen voor de risico’s die aangegaan werden, hoewel zij niet verantwoordelijk zijn’, hekelt de vakbondsvrouw. ‘De topman die vertrekt een maand voor de aankondiging van dit herstructureringsplan, dat is zoals de ratten die het schip verlaten.’

Wet-Renault

Begin mei volgde Manu Bracke CEO Dieter Penninckx op, die ontslag nam om medische redenen. Yves Pollé werd begin juni aangesteld als CEO ad interim met als opdracht om een relanceplan uit te werken.

De vakbond geeft voorts mee dat de onderhandelingen in het kader van de procedure-Renault in de loop van volgende week van start gaan. De groep wil voor zijn Belgische activiteiten een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Een vraag daarvoor is ingediend bij de ondernemingsrechtbank van Mechelen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.