Vaccinatiewonder Israël op weg naar nieuwe lockdown?

Israël moet mogelijks een vierde lockdown opleggen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft The Times of Israel op vrijdag.

Benjamin Netanyahu, premier van Israël, beweerde donderdag nog dat Israël grotendeels klaar was met het coronavirus, dankzij zijn snelle en efficiënte vaccinatiecampagne.

R-getal op 1,01

Uit cijfers van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid bleek echter dat het basisreproductiegetal van het virus, of R-getal, vrijdagochtend op 1,01 stond. ‘We zijn bezorgd over de toename in de infectiecijfers’, zegt Israëls coronacommisaris Nachman Ash. ‘Als we niet verantwoordelijk handelen, bestaat de mogelijkheid van een vierde lockdown.’

Het R-getal wijst op het aantal nieuwe gevallen als gevolg van elke besmetting met het coronavirus, of het aantal mensen dat het virus heeft opgelopen van een enkele besmette persoon. Een getal lager dan 1 betekent dat de pandemie afneemt, terwijl een getal hoger dan 1 betekent dat het virus zich steeds meer verspreidt.

De cijfers zijn gebaseerd op vastgestelde gevallen van tien dagen eerder, vanwege de incubatieperiode van het virus.

Besmettelijke varianten

Israël doet het nochtans zeer goed op vlak van vaccinaties. 4.901.143 Israëli’s zouden eerste dosis vaccin hebben ontvangen, waarvan 3.654.797 ook een tweede dosis. Enkele miljoenen Israëli’s komen niet in aanmerking voor het vaccin, de meesten onder hen zijn jonger dan 16 jaar.

Volgens Eran Segal van het Weizmann Instituut in Israël is ongeveer 87 procent van alle Israëli’s van 16 jaar en ouder, die niet ultra-orthodox of Arabisch zijn, ofwel hersteld van covid-19 of heeft ten minste één dosis vaccin gekregen.

Een toenemend aantal Israëlische gezondheidsfunctionarissen is bezorgd dat meer besmettelijke varianten van het coronavirus, zoals de Britse mutatie, in het land zouden kunnen aankomen. Van sommige varianten wordt gevreesd dat ze resistent zijn tegen de huidige vaccins.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20