Israël maakt vaccinatie in Ikea mogelijk, zonder afspraak

Terwijl de vaccinaties in Europa tergend traag op gang komen, staat wereldwijde koploper Israël al veel verder. Om ook de meest sceptische bevolkingsgroepen te bereiken, toont het land zich van zijn creatiefste kant.

Israël is de wereldwijde koploper in vaccinaties. Ongeveer 47 procent van de bevolking kreeg minstens 1 dosis en bijna 32 procent is al volledig beschermd dankzij 2 dosissen. In de Europese Unie kreeg amper 2 procent van de bevolking al een dubbele injectie.

Toch is Israël nog niet helemaal aan de finish, want sommige bevolkingsgroepen staan om culturele redenen erg argwanend tegenover vaccinatie. Nadat sommige lokale autoriteiten al overgingen tot gratis pizza of stoofpot, wordt de drempel verlaagd door ook vaccinaties mogelijk te maken in enkele Ikea-winkels. De driedaagse actie eindigt morgen. Er is geen afspraak nodig. Ook in verscheidene shoppingcentra van het enseigne Big en op bekende openbare plaatsen worden vaccinaties georganiseerd.

‘Als de mensen niet naar ons komen, komen wij naar hen toe’, is de filosofie van de Israëlische overheid. Steeds meer winkelketens geven ook kortingen aan mensen die gevaccineerd zijn. Dat alles moet Israël snel op circa 70 procent gevaccineerden brengen, de veelbesproken drempel voor groepsimmuniteit.

Lees ook: Hoopgevende signalen vanuit de Israëlische vaccinatiecampagne: Pfizer-spuit zou verspreiding voorkomen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20