‘Vaccinaties uitgesteld om tweede dosis op tijd te verzekeren’

De vaccinatie in ziekenhuizen is uitgesteld om te verzekeren dat de tweede dosis van het Pfizer-vaccin binnen de drie weken kan worden gegeven nu Pfizer zijn leveringen tijdelijk op pauze heeft gezet.

De coronataskforce stuurde zaterdag een persbericht uit waarin ze meer uitleg geeft bij de pauze in de vaccinatiecampagne. Vorige week besloot de regering om het ziekenhuispersoneel nog niet te vaccineren nadat Pfizer had aangekondigd dat er tijdelijk minder vaccins zouden geleverd worden.

Dat leidde tot vragen onder de bevolking, want volgens de laatste cijfers zitten er nog een hoop ongebruikte vaccins in de koelkast. De taskforce stelde nu een dashboard op met het aantal (verwachte) geleverde vaccins en geeft daar een woordje uitleg bij.

Strategische stock

‘Volgens de verwachtingen kunnen er de komende weken maximaal 54.300 dosissen worden toegediend per week, waarvan 33.500 in Vlaanderen’, klinkt het. ‘Als we daarover gaan komt de tweede dosis na drie weken in gevaar.’ Er is geen bewijs dat het vaccin nog even goed werkt als de tweede dosis later wordt gegeven en dat risico wil de regering dus niet lopen.

Daarnaast wordt er een strategische stock aangelegd als voorzorg voor als er nog leveringen vertragen of niet doorgaan ‘door een ongeval tijdens het transport bijvoorbeeld’. Die stock komt overeen met het aantal tweede dosissen dat nodig is voor één week.

350.000 vaccins

Uit het dashboard blijkt dat Pfizer momenteel al ongeveer 350.000 vaccins leverde. De komende drie weken komen daar nog 274.000 bij en vanaf 15 februari zouden er weer 100.000 vaccins per week geleverd worden. Op termijn wil de taskforce zo’n dashboard maken voor alle vaccins.

Zaterdag bleek al dat Pfizer niet de enige is die zijn leveringen uitstelt. Ook AstraZeneca kampt met productieproblemen en zal in het eerste kwartaal dus minder vaccins kunnen verdelen over Europa.

Meer