Ursula von der Leyen is een stuk minder zegezeker: van ‘geen alternatief’ naar Franse terughoudendheid

De zekerheid dat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zichzelf opvolgt na de Europese verkiezingen leek voor de hand liggend. Maar een reeks schandalen brengt haar positie aan het wankelen. Bovendien is de Frans-Duitse as een stuk minder sterk dan voorheen.

Waarom is dit belangrijk?

Ursula von der Leyen blijft de sterkste papieren hebben om zichzelf op te volgen als Commissievoorzitter, maar nu ook de Fransen twijfelen aan haar positie, wordt duidelijk dat ze het voorzitterschap niet cadeau zal krijgen. Ook op Europees niveau worden het dus lastige gesprekken na de verkiezingen.

In het nieuws: Von der Leyen krijgt de gevolgen van de zogenaamde Piepergate niet van zich afgeschud.

  • Binnen de christendemocratische EPP-fractie waartoe von der Leyen behoort, heerst er onenigheid over haar positie. Eerder was er Pfizergate, waaruit bleek dat de Commissievoorzitter contacten onderhield met de farmaceutische gigant over het leveren van vaccins. De inhoud van sms-berichten wil ze niet vrijgeven.
  • Ook het toekennen van 10 miljard euro aan steun voor Hongarije in ruil voo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer