Berlijn redt Uniper, de grootste Duitse importeur van Russisch gas

Duitsland heeft een belang van 30 procent in Uniper genomen. Het Duitse energiebedrijf kwam in geldnood nadat het niet meer volledig kon rekenen op de invoer van goedkoop Russisch aardgas.

Uniper is de grootste importeur van Russisch gas in Duitsland en kwam met de stop van die gastoevoer van Gazprom in grote problemen, omdat het – om aan zijn leveringsverplichting te voldoen – elders gas moest inslaan tegen veel hogere tarieven.

Dat was de aanleiding voor Uniper om eerder deze maand Berlijn om hulp te vragen. Duits bondskanselier Olaf Scholz beloofde een reddingsplan en dat is nu rond. De financiële steun omvat drie luiken:

  • De Duitse staat legt 267 miljoen euro op tafel in ruil voor een belang van 30 procent in het kapitaal.
  • Daarnaast leent Uniper ook 7,7 miljard euro van de staat, via een in aandelen converteerbaar kredietinstrument.
  • KfW, de kredietverstrekker van de staat, verhoogt Unipers bestaande kredietlijn van 2 miljard euro naar 9 miljard euro.

Finland steunt deal

Ook het Finse staatsbedrijf Fortum, de meerderheidsaandeelhouder van Uniper, schaart zich achter de deal. Na de instap van de Duitse staat zal Fortum ongeveer 56 procent van Uniper bezitten, tegenover 78 procent eerder. De Finnen krijgen de optie om een deel van de aandelen te kopen die verbonden zijn met de converteerbare lening. De financiële problemen bij Uniper leidden tot spanningen tussen Duitsland en Finland.

Rusland draaide donderdag de kraan van de Nord Stream pijpleiding overigens weer open, nadat deze vanwege onderhoud tien dagen buiten gebruik was. Slechts 40 procent van de capaciteit wordt echter maar gebruikt.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20