Uitvoer Schotse whisky overschrijdt opnieuw grens 6 miljard pond

Het voorbije jaar heeft Schotland voor 6,2 miljard pond whisky uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 37 procent tegenover het jaar voordien, toen de sector nog onder de negatieve impact van de coronacrisis gebukt ging. Dat blijkt uit cijfers van de Scotch Whisky Association (SWA).

Waarom is dit belangrijk?

De heropleving van de wereldwijde reisdetail en de grotere interesse van de consument in premium producten zijn het voorbije jaar cruciale pijlers gebleken voor de exportgroei van de Schotse whisky. De export lag daarbij ook beduidend hoger dan vier jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, toen een niveau van 4,9 miljard pond werd gehaald.

Heropleving: In totaal voerde Schotland het voorbije jaar 1,67 miljard flessen whisky van 70 centiliter uit. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover het jaar voordien.

 • De uitvoer van Schotse whisky kon het voorbije jaar opnieuw profiteren van de heropleving van het toerisme en de horeca in een aantal cruciale markten.
 • In Noord-Amerika kon de drank profiteren van het wegvallen van de zware heffingen in de Verenigde Staten op de invoer van Schotse whisky.
  • Er werd in de Verenigde Staten het voorbije jaar opnieuw een invoervolume van meer dan 1 miljard pond opgetekend. Dat was de eerste keer sinds de heffing van 25 procent op Schotse whisky in de Verenigde Staten was afgevoerd.
  • De Verenigde Staten blijven voor Schotse whisky de grootste exportmarkt van de hele wereld. Daarna volgen Frankrijk (488 miljoen pond), Singapore (316 miljoen pond), Taiwan (315 miljoen pond) en India (282 miljoen pond).
  • Ook Mexico en Canada lieten een verdere groei optekenen, onder meer dankzij de herziening van de Free Trade Agreements die het Verenigd Koninkrijk met beide landen heeft afgesloten.

Regionale markten: Wel wordt opgemerkt dat de Europese Unie als regio niet langer de grootste afzetmarkt van Schotse whisky is.

 • Die rol wordt overgenomen door Asia-Pacific, waar onder meer in Taiwan, Singapore, India en China een dubbelcijferige groei kon worden gemeld.
 • Asia-Pacific neemt inmiddels 29 procent van de totale afzet voor zijn rekening, gevolgd door de Europese Unie (26 procent) en Noord-Amerika (21 procent).
  • Daarna volgen Latijns-Amerika en de Caraïben (12 procent), het Midden-Oosten en Noord-Afrika (5 procent), de Afrikaanse Sub-Sahara (3 procent) en Europa buiten de Europese Unie (0,6 procent)

Volumes: De grootste markt in volume is nu India, dat Frankrijk naar de tweede plaats heeft verdrongen en nog altijd een sterk potentieel voor verdere groei laat blijken.

 • De export van Scotch whisky naar India heeft het voorbije decennium een groei met 200 procent laten optekenen, maar het product vertegenwoordigt nog altijd amper 2 procent van de totale Indiase whiskymarkt.
  • Daarbij wordt opgemerkt dat het vrijhandelsakkoord tussen het Verenigde Koninkrijk en India een belangrijke stimulans voor de Schotse whisky kan zijn.
  • Het vrijhandelsakkoord verlaagt de invoerrechten op Schotse whisky in India immers met 150 procent. Daardoor zou de uitvoer van het product naar India de volgende vijf jaar met 1 miljard pond verder kunnen oplopen.
 • In de Europese Unie hebben markten zoals Frankrijk, Duitsland en Spanje hun heropleving na de impact van de coronacrisis ook vorig jaar verder kunnen doorzetten.

Tewerkstelling: In het rapport wordt er nog op gewezen dat de Schotse whisky in Schotland een rechtstreekste tewerkstelling voor 11.000 mensen garandeert.

 • Daarbij verzekert de sector ook 7.000 arbeidsplaatsen in landelijke gebieden. Verder ondersteunt de de Schotse whisky nog eens de tewerkstelling van 42.000 mensen in het hele Verenigd Koninkrijk.
 • In een commentaar op de cijfers zegt Mark Kent, topman van de Scotch Whisky Association, dat de sector zich voor Schotland duidelijk als een pijler van economische groei opwerpt, hoewel het voorbije jaar werd gekenmerkt door belangrijke economische uitdagingen en wereldwijde problemen met toeleveringsketens.
Meer