Uitlevering WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan VS zo goed als klaar

De uitlevering van Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, aan de Verenigde Staten staat zo goed als vast. De Londense rechtbank heeft het bevel van uitlevering goedgekeurd en doorgestuurd naar de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. Zodra Patel het licht op groen zet, kan de Australische journalist naar de VS gestuurd worden.

Assange wordt in de Verenigde Staten verdacht van spionage omdat hij geheime documenten over onder andere de oorlog in Irak en Afghanistan zou gelekt hebben. De Australiër nam lange tijd zijn toevlucht tot de Ecuadoraanse ambassade in Londen, tot die in 2019 zijn bescherming stopzette. Hij werd gearresteerd en verblijft sindsdien in een Londense gevangenis.

In januari 2021 besliste een rechter nog dat Assange niet aan de VS mocht uitgeleverd worden, aangezien dit een gevaar zou betekenen voor zijn mentale en fysieke gezondheid. In december 2021 werd in hoger beroep echter beslist dat de uitlevering alsnog kon doorgaan.

De rechtbank heeft nu het uitleveringsbevel naar de minister van Binnenlandse zaken Priti Patel gestuurd. Haar goedkeuring volstaat om de 50-jarige klokkenluider naar de VS te sturen. Daar hangt Assange een celstraf van 175 jaar boven het hoofd.

Voorwaarden aan uitlevering

Aan de uitwisseling zouden echter garanties verbonden zijn. Zo zou Assange niet in een maximum beveiligde gevangenis geplaatst worden, moet zijn gezondheid nauw in de gaten gehouden worden en zou hij na zijn veroordeling overgeplaatst kunnen worden naar een gevangenis in zijn geboorteland Australië.

De advocaten van Assange kunnen echter wel nog in beroep gaan bij Patel tegen de uitlevering. Daarvoor hebben ze nog tot 18 mei de tijd.

Meer