Uiterst besmettelijke Omikron-variant heeft nog geen dodelijk slachtoffer geëist, aldus WHO

Hoewel de nieuwste variant van het coronavirus Omikron veel besmettelijker lijkt dan de al zeer besmettelijke Delta-variant, heeft het voorlopig tot nul doden geleid. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De Omikron-variant is intussen ontdekt in minstens 38 landen. De WHO zei vrijdag dat ze nog geen meldingen had gezien van doden in verband met Omikron. De verspreiding van de nieuwe variant heeft wel geleid tot waarschuwingen dat het meer dan de helft van de Covid-gevallen in Europa in de komende paar maanden zou kunnen veroorzaken.

Economisch herstel

De gezondheidsorganisatie waarschuwde dat het weken kan duren om vast te stellen hoe besmettelijk de variant precies is, of hij ernstigere ziekten veroorzaakt en hoe effectief behandelingen en vaccins ertegen zijn. “We zullen de antwoorden krijgen die iedereen nodig heeft”, zei Michael Ryan, de noodhulpdirecteur van de WHO aan persbureau AFP.

De nieuwe variant zou ook het wereldwijde economische herstel kunnen vertragen, net zoals de Delta-variant deed, zei het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Kristalina Georgieva, op vrijdag.

“Zelfs voor de komst van deze nieuwe variant waren we bezorgd dat het herstel, hoewel het doorzet, enigszins aan kracht verliest”, zei Georgieva. “Een nieuwe variant die zich zeer snel kan verspreiden, kan het vertrouwen een deuk toebrengen.”

Nieuw vaccin

Uğur Şahin, de CEO van BioNTech, dat samen met Pfizer Covid-vaccins maakt, zei dat het bedrijf in staat zou moeten zijn om de vaccins relatief snel aan te passen. Hij zei dat de huidige vaccins bescherming zouden moeten blijven bieden tegen ernstige ziekten, ondanks mutaties.

“Ik denk dat we in principe op een bepaald moment een nieuw vaccin nodig zullen hebben tegen deze nieuwe variant. De vraag is hoe dringend het beschikbaar moet zijn”, zei Şahin.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20