Uber-concurrent Lyft boekt 61 procent minder omzet, maar verkleint verlies

In het tweede kwartaal, dat bol stond van coronaperikelen, moest de taxi-app Lyft 61 procent van zijn omzet prijsgeven. Het nettoverlies werd wel de helft kleiner tot 437,1 miljoen dollar.

De grootste concurrent van Uber in de VS boekte het voorbije kwartaal 339,3 miljoen dollar omzet, tegenover 630,2 miljoen een jaar geleden. Door de lockdowns als gevolg van het coronavirus moesten minder mensen zich verplaatsen en werden er dus ook minder taxi’s besteld.

Het verlies werd echter teruggedrongen tot 437,1 miljoen. Vorig jaar bedroeg dat nog 644,2 miljoen over dezelfde periode. In april zette het bedrijf een herstructurering in gang om de operationele kosten te beperken en het plukt daar al deels de vruchten van.

Rechtszaak

De hele taxisector zit in het defensief sinds de coronacrisis. Ook Uber kondigde vorige week een gigantisch omzetverlies aan, al was dat kleiner dan bij Lyft. De omzet van Uber stuikte 29 procent in elkaar. De maaltijdleveringstak redde de meubelen.

Beide bedrijven kondigden donderdag ook een gelijkaardige boodschap aan. De kans is groot dat ze zich allebei terugtrekken uit de Amerikaanse staat Californië als hun chauffeurs daar als werknemers worden aanzien in plaats van freelancers. Dat zou betekenen dat ze allerlei extra verzekeringen en voordelen zouden moeten voorzien en dat ziet zowel Uber als Lyft niet zitten. Ze hebben tien dagen om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter.

Initieel ging het aandeel van Lyft 6 procent hoger nabeurs, maar het stortte in toen het bedrijf bekendmaakte zich eventueel terug te trekken uit Californië. Het staat rond 9.30 uur Belgische tijd 0,7 procent lager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20