Twitter-topman financiert grootscheeps experiment met universeel basisinkomen

Jack Dorsey, Twitter-oprichter en miljardair, gaat 3 miljoen dollar investeren in een proefproject rond een universeel basisinkomen in een aantal Amerikaanse steden. Het concept van een gegarandeerd maandloon heeft in de VS opgang gemaakt door de campagne van voormalig Democratisch presidentskandidaat Andrew Yang.

Dorsey is in gesprek met burgemeesters van 14 Amerikaanse steden waaronder Los Angeles en Atlanta. Er is geen overkoepelend programma. Elke stad zal een eigen project opzetten, maar er is nog nergens iets concreet opgestart.

Voorstanders van het project stellen dat een universeel basisinkomen heel wat Amerikanen uit de armoede zal halen en een buffer zal vormen tegen de economische impact van de coronacrisis. Maar er zijn ook heel wat critici die aanvoeren dat de economische gevolgen van zo’n programma’s nog onvoldoende onderzocht zijn. De vrees leeft ook dat mensen die zo’n inkomen ontvangen gewoon zouden stoppen met werken.

Met een geschat vermogen van zo’n 7,5 miljard dollar heeft Dorsey de middelen in huis om dit experiment vleugels te geven. Eerder beloofde hij ook al om via zijn liefdadigheidsfonds 1 miljard dollar te doneren aan programma’s die de economische impact van de coronacrisis moeten milderen.

Voormalig Democratisch presidentskandidaat Andrew Yang hing zijn campagne op aan een versie van universeel basisinkomen, het ‘Freedom Dividend’ – Isopix

Het idee van een universeel basisinkomen heeft een lange voorgeschiedenis. Het werd al beschreven in de 16de eeuw, en in de recentere Amerikaanse geschiedenis toonden figuren als Martin Luther King Jr. er zich ook voorstander van.

Tijdens de afgelopen campagne voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen was het zogenaamde ‘Freedom Dividend’ van kandidaat Andrew Yang een druk besproken idee. Yang wilde elke Amerikaan maandelijks een cheque van 1.000 dollar geven. Nadat hij uit de verkiezingsrace stapte, zette Yang zelf een experiment op. De komende 5 jaar krijgen 20 inwoners van New York elke maand 500 dollar. Zo wil hij de werkbaarheid van zo’n basisinkomen testen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20