Twijfels over terugkeer mens naar de maan tegen 2024: de baas van NASA maakt zich geen zorgen

Twee weken geleden werd in een onderzoek geconcludeerd dat het geen haalbaar doel is om de Amerikanen tegen 2024 terugsturen naar de maan. Het verslag was een koude douche… behalve voor één van de hoofdbetrokkenen. Volgens Bill Neslon, het hoofd van NASA, zullen de Verenigde Staten op tijd in hun opzet slagen.

In een eerder deze maand gepubliceerde audit heeft het Office of Inspector General (OIG) van de NASA vastgesteld dat het agentschap niet in staat was een terugkeer van de mens naar de maan tegen 2024 te plannen.

Dure maanpakken

Het onderzoek wees uit dat de nieuwe generatie maanpakken die voor deze missie nodig is, niet op tijd klaar zou zijn. Deze zeer dure pakken moeten de astronauten in staat stellen zich op de maan gemakkelijker en langer te bewegen. Volgens de ramingen van de IGO zullen de pakken zeker niet klaar zijn voor “april 2025 op zijn vroegst”, waardoor het huidige streefdoel achterhaald is.

Bovendien zijn er nog andere obstakels voor de NASA. Een daarvan is het ontwerp van de HLS-maanlander, dat normaliter aan SpaceX wordt toegekend. Blue Origin vecht het besluit om het contract aan zijn rivaal aan te bieden – en niet aan meerdere bedrijven, zoals oorspronkelijk de bedoeling was – voor de rechter aan. Na een eerste nederlaag, heeft Jeff Bezos’ ruimtevaartbedrijf een rechtszaak aangespannen in een andere rechtbank. Totdat een nieuw besluit is genomen, heeft de NASA besloten SpaceX te beletten zijn werkzaamheden voort te zetten.

Om nog maar te zwijgen van de problemen bij de ontwikkeling van de SLS-raket en de Orion-capsule, die ook nodig zijn voor deze missie. De vele vertragingen worden onder meer veroorzaakt door bevoorradingsproblemen. Door de coronapandemie zijn niet alle materialen voorradig.

“We kunnen moeilijke dingen doen”

Ondanks al het tegenvallende nieuws is Nelson zeer optimistisch over de toekomst, meldt Space.com. Hij is er rotsvast van overtuigd dat de NASA erin zal slagen tegen 2024 astronauten naar de maan te sturen. Nelson erkende dat alle punten van zorg die uit de audit naar voren kwamen, reëel waren, maar zei dat ze de NASA er niet van zouden weerhouden zijn deadlines te halen.

“Denk aan wat president John F. Kennedy zei,” zei hij. Een verwijzing naar de toespraak die de Amerikaanse president in 1962 op de Rice University hield: “Wij hebben ervoor gekozen om in dit decennium naar de maan te gaan en andere dingen te verwezenlijken, niet omdat het gemakkelijk is, maar omdat het moeilijk is.”

“We kunnen moeilijke dingen doen,” voegde Nelson eraan toe. “Wij zijn een capabel volk (can do-people).”

“Wij hebben de kans om de uitdagingen aan te pakken waarmee wij als natie, als leden van een mondiale samenleving, worden geconfronteerd. Wil Amerika een leider in de ruimte zijn en ook hier op aarde een leider blijven, dan moeten wij allen samenwerken”, zo besloot hij.

(NS, lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20