Tweederde van de Britten wil nieuw referendum over terugkeer naar de EU

Twee jaar nadat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, zijn twee op elke drie Britten voorstander van een referendum over een terugkeer. Ook het aantal mensen dat tegen zo’n nieuw referendum is, daalde: minder dan een kwart van de kiezers zou zich er tegen verzetten.

Waarom is dit belangrijk?

Let's take our country back, was het adagium dat achter Brexit schuilde. Maar twee jaar na de effectieve uittreding op 31 december 2020, vindt tweederde van de Britten dat de economie, de Britse invloed op de wereld en het vermogen om de eigen grenzen te controleren niet verbeterd, maar verslechterd zijn.

De cijfers: Eerder deze maand stelden onderzoekers van de London School of Economics vast dat Brexit in de twee jaar tot eind 2021 huishoudens met een extra factuur van 210 Britse pond (237 euro) had opgezadeld, vanwege extra bureaucratie.

  • In een enquête die werd afgenomen in opdracht van de krant The Independent, blijkt dat ruim 65 procent van de Britten vindt dat er een nieuw referendum moet komen. Een jaar geleden was dat slechts 55 procent.
  • Ook het aantal Britten dat vindt dat er
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20