Ons land heeft beslist om het vaccin van AstraZeneca tijdelijk niet toe te dienen aan mensen jonger dan 56 jaar. Op dit moment brengt dat de vaccinatieplanning niet in de war. Maar wat met de jongeren die hun eerste dosis van het AstraZeneca vaccin gekregen hebben? Zij moeten binnen enkele weken namelijk hun tweede prik krijgen. Duitsland en Frankrijk hebben alvast een oplossing klaar: een tweede dosis van een ander vaccin.
België gaat, net als verschillende andere Europese landen, het AstraZeneca-vaccin voorbehouden voor oudere personen. Ons land legt de minimumleeftijd op 56 jaar, en dat voor de komende vier weken. De maatregel volgt op de conclusies van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) die woensdagnamiddag werden bekendgemaakt. Ze stelde vast dat er een ‘mogelijke link’ tussen het AstraZeneca-vaccin is en ‘zeer zeldzame gevallen van ongebruikelijke bloedstollingen met lage bloedplaatjes’.
Impact op vaccinatieplanning
‘Op dit moment heeft de beslissing van ons land weinig to geen impact op de vaccinatieplanning’, liet vaccinoloog Pierre Van Damme eerder deze week in het VTM Nieuws weten. ‘We zijn nu nog volop bezig met de vaccinatie van 65-plussers. Als de opschorting na vier weken verlengd wordt, gaat zich dat vertalen in twee tot drie weken uitstel eer de vaccinatie van de volgende leeftijdsgroep zal kunnen starten.’
De eerste problemen kunnen de kop opsteken zodra de jongeren die een eerste dosis van AstraZeneca hebben gekregen hun tweede prik moeten krijgen. Volgens Van Damme is het afwachten wat toekomstige studies aantonen. ‘Zo kan het zijn dat er enkel bij de eerste prik sprake is van een klein risico op bloedklonters’, aldus de vaccinoloog.
Duitsland en Frankrijk
Voorts kunnen we ook naar onze buurlanden kijken. Duitsland heeft begin deze maand beslist om een tweede dosis van een ander vaccin te geven. Frankrijk treedt nu in de voetsporen van onze oosterburen. Volgens een aanbeveling van de Franse gezondheidsraad HAS mogen de ontvangers van een eerste dosis van het vaccin van AstraZeneca die jonger zijn dan 55 jaar een tweede dosis krijgen van een mRNA-vaccin, zijnde de inmiddels goedgekeurde vaccins van Pfizer en Moderna. Dat meldt het persagentschap Reuters. Verwacht wordt dat de Franse regering het advies zal volgen.
‘Dit is een logische en veilige keuze’, liet Dominique Le Guludec, hoofd van de Franse gezondheidsraad, vrijdag weten in een reactie aan Reuters. ‘Het is niet de bedoeling om een experiment uit te voeren op de Franse bevolking. Wij willen eigenlijk voorzichtig zijn en de mensen niet blootstellen aan trombo-embolische incidenten, ook al zijn die zeer zeldzaam.’ Noorwegen en Canada overwegen om hetzelfde te doen.
(lb)