Twee mensen in Japan gestorven na prikje van vervuilde Moderna-vaccins

Twee mannen van rond de dertig jaar zijn in Japan overleden nadat ze een prik kregen van Covid-19-vaccins van Moderna, die mogelijk vervuild waren met metaalpoeder. Dat deelde het Japanse ministerie van Gezondheid zaterdag mee.

De twee mannen overleden enkele dagen nadat ze hun tweede dosis van het vaccin van Moderna ontvingen. Die prikjes kwamen mogelijk uit een voorraad die sinds donderdag niet meer gebruikt mag worden. Er werd namelijk metaalpoeder aangetroffen in de vaccins. Over de precieze doodsoorzaak en algemene gezondheidstoestand van de twee personen voor ze hun vaccin ontvingen, is nog niets geweten.

Moderna beschreef het zogenoemde metaalpoeder als een “stofdeeltje” dat geen veiligheids- of werkzaamheidsproblemen vormt. Toch zette Japan onmiddellijk het gebruik van 1,63 miljoen opgeslagen Moderna-doses stop. Een week geleden werd er al gerapporteerd dat er sprake zou zijn van vervuiling in de prikjes die door de lokale producent Takeda Pharmaceutical werden vervaardigd.

Niet genoeg informatie om conclusies te trekken

“Op dit moment hebben we geen enkel bewijs dat deze sterftes werden veroorzaakt door het Covid-19-vaccin van Moderna”, zeiden Moderna en Takeda zaterdag in een persbericht. “Het is belangrijk om de resultaten van het onderzoek af te wachten voor we concluderen dat er een connectie is”, betoogt de maker van het vaccin in kwestie.

De Japanse overheid meent ook dat er geen veiligheids- of werkzaamheidsproblemen werden vastgesteld. De opschorting van het gebruik van Moderna-prikjes zou een tijdelijke voorzorgsmaatregel zijn.

Volgens Fumie Sakamoto, een expert van infectiebeheersing bij het St. Luke International Hospital in Tokio, moeten we voorzichtig zijn voor we conclusies trekken uit de twee sterfgevallen. “Er is mogelijk enkel een tijdsgebonden relatie tussen de vaccinatie en deze sterfgevallen. Er zijn zoveel dingen die we nog niet weten over deze incidenten”, zei Sakamoto tegen CNBC.

44 procent van de Japanners volledig ingeënt

Wat we wel weten: beide mannen kregen een hevige koorts na hun tweede shot, wat een veelvoorkomend symptoom van het vaccin is, en stierven vervolgens twee dagen later. Er is echter dus nog niet geweten of de twee mannen een vervuild prikje kregen, weet het ministerie van Gezondheid.

Japan heeft ondertussen al meer dan 124 miljoen prikjes gezet. Ongeveer 44 procent van de bevolking is volledig ingeënt.

Lees ook: Niet dat ze gaan luisteren, maar hier zijn 10 dingen die je mensen die zich niet willen laten vaccineren kan antwoorden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20