Mogelijk metaalpoeder gevonden in coronavaccin Moderna in Japan

Coronavaccins van de Amerikaanse farmaceut Moderna in Japan zijn mogelijk vervuild met een metaalpoeder. Dat meldt de Japanse openbare omroep NHK op basis van enkele bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid.

Japan heeft donderdag 1,63 miljoen doses van het coronavaccin van Moderna teruggeroepen, meer dan een week nadat de binnenlandse distributeur, Takeda Pharmaceutical, meldingen had ontvangen van verontreinigingen in sommige flesjes.

Reactie op magneten

NHK citeerde in een verslag dat donderdag laat werd gepubliceerd bronnen van het ministerie die zeiden dat het aangetroffen deeltje op magneten reageerde en daarom vermoedelijk een metaal was. Moderna beschreef het als een “stofdeeltje” dat geen veiligheids- of werkzaamheidsprobleem vormde.

Een medewerker van de ministerie van Volksgezondheid kon nog niet bevestigen of het wel degelijk om een metaaldeeltje gaat. Het persagentschap Reuters vroeg naar een reactie van Takeda, maar heeft die tot nu toe niet gekregen.

Hoe dan ook kan de “vreemde materie” in het vaccin de Japanses vaccinatiecampagne parten spelen. Momenteel worstelt het land om veel mensen te overhalen, voornamelijk jongeren, om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Momenteel heeft 54 procent van de Japanse bevolking minstens een eerste prik gekregen. Dat terwijl het virus in Japan almaar meer slachtoffers maakt. Uit de Japanse coronacijfers blijkt dat er dagelijks meer dan 20.000 nieuwe besmettingen bijkomen.

Meer en meer prefecturen roepen dan ook de noodtoestand uit. In totaal moet zo’n 80 procent van de Japanse bevolking rekening houden met allerhande beperkingen.

Europees onderzoek

Het ministerie heeft verklaard dat de opschorting van de loten van Moderna-vaccins een voorzorgsmaatregel was. Desalniettemin heeft datervoor gezorgd dat verscheidene Japanse bedrijven de vaccinatie van hun werknemers hebben stopgezet. Daarenboven is het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een onderzoek gestart naar de mogelijk vervuilde vaccins.

Het Spaanse farmaceutische bedrijf Rovi, dat Moderna-vaccins bottelt voor andere markten dan de Verenigde Staten, zei dat de besmetting te wijten zou kunnen zijn aan een fabricageprobleem op een productielijn. Een woordvoerder zei dat het bedrijf niets meer kon zeggen terwijl het onderzoek werd uitgevoerd.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20