Twee Antwerpse scholen sluiten week door Britse coronavariant: meer dan 2.000 mensen in quarantaine

De Britse variant van het coronavirus is nu ook echt in opmars in ons land. Eerder werd er al een woonzorgcentrum in het West-Vlaamse Houthulst geteisterd, zondag bleek dat ook twee scholen – in Edegem en Kontich – last hebben van besmettingen. Die gaan een week dicht en iedereen moet in quarantaine.

De coronacijfers gaan dan wel de goede richting uit, maar er loert een nieuw gevaar om de hoek. De besmettelijkere Britse coronavariant begint rond te gaan in ons land. Zondagochtend bleek dat er een uitbraak was in een woonzorgcentrum in Houthulst in West-Vlaanderen, zondagavond maakten twee Antwerpse scholen bekend dat ze de deuren sluiten.

In basisschool OLFA Elsdonk in Edegem werden twee besmettingen vastgesteld. Alle 540 leerlingen en personeelsleden moeten tien dagen in quarantaine gaan. Maandag worden ze allemaal getest op school.

Duizenden mensen in quarantaine

En ook in buurgemeente Kontich werd in het Sint-Jozefinstituut één geval gevonden. ‘Er is geen reden tot ongerustheid, want de besmetting is waarschijnlijk buiten school opgelopen, maar alle betrokkenen moeten wel in quarantaine’, zegt burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) aan Het Laatste Nieuws. Dat gaat over alle 1.450 leerlingen en andere personeelsleden, maar ook voor diens broers, zussen en ouders. Dat gaat dus over duizenden mensen. ‘We willen niets over het hoofd zien’, klinkt het.

Ook in De Brug in Aalst werd één leerling besmet met de Britse variant, maar de school blijft voorlopig open en zegt alle nodige maatregelen te hebben genomen. In Geraardsbergen blijft de school Sint-Catharina al zeker tot 22 januari dicht nadat 17 leerlingen en vier leerkrachten besmet raakten met het coronavirus. Of het ook het Britse virus is, is niet duidelijk.

De Britse variant, die tot 70 procent besmettelijker zou zijn, maar niet dodelijker, lijkt nu echt in ons land te zijn. Experts denken dat we de komende dagen nog clusters zullen vinden. ‘Test breder en respecteer de quarantaine’, roept Bruno Verhasselt van het UZ Gent maandag op Radio 1 op.

Meer