Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Tussenpersoon achter niet-geleverde mondmaskers: ‘Als betaling sneller was gebeurd, waren maskers wel geleverd’

Logo Business AM
Coronacrisis

25/03/2020 | Kim Evenepoel | 3 min leestijd

La ministre de la Santé publique Maggie De Block (Open Vld). - Isopix

Mahmut Öz, de spilfiguur in de zaak rond de niet-geleverde bestelling van 5 miljoen mondmaskers, heeft via zijn advocaten teruggeslagen naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Er zou geen sprake zijn van oplichting, klinkt het. ‘Als de FOD Volksgezondheid op tijd had betaald, waren die maskers geleverd.’

De FOD Volksgezondheid schreef begin maart een openbare aanbesteding uit voor de levering van chirurgische mondmaskers. De firma van Mahmut Öz haalde de opdracht binnen en op 11 maart plaatste de FOD een bestelling voor 5 miljoen maskers. Zijn leverancier, een opkoper uit het Turkse Izmir, zou de maskers twee à drie dagen later kunnen leveren, maar dan moest het geld wel al in de namiddag van 12 maart op zijn rekening staan.

‘Mijn cliënt heeft aan de FOD Volksgezondheid laten weten dat het dus van zeer groot belang was dat het overmaken van de gelden via een spoedoverschrijving gebeurde, maar de FOD heeft dat niet gedaan waardoor het geld niet tijdig tot bij zijn leverancier geraakte’, zegt Walter Damen, een van de advocaten van Öz.

Öz had volgens zijn advocaten meteen de FOD ingelicht dat een levering op 13 of 14 maart niet meer haalbaar was. ‘Volgens het contract, dat een levering binnen zeven dagen na bestelling stipuleerde, had hij nog tot 18 maart om de maskers geleverd te krijgen. Hij wilde er ook alles aan doen om dat in orde te krijgen, maar dan werd hij ineens gearresteerd op 13 maart, tijdens een vergadering met de FOD Volksgezondheid.’

Er bleek klacht te zijn ingediend wegens oplichting. Öz werd urenlang verhoord en de volgende dag vrijgelaten. ‘Hij kreeg van de politie te horen dat de deadline voor de levering zou verstrijken op 15 maart om middernacht, wat niet conform het contract is. Maar uit schrik om opnieuw opgepakt te worden, besloot hij toen om zich terug te trekken’, zegt Damen.

Terugstorting betaling

Öz kwam met de Turkse leverancier overeen dat die het volledige bedrag zou terugstorten. Op 16 maart werd 2.968.000 euro overgeschreven naar de FOD Volksgezondheid. Het voorschot van 420.000 euro volgt zo spoedig mogelijk.

‘Mijn cliënt is altijd transparant geweest in zijn communicatie met de FOD Volksgezondheid. Minister De Block wist dus dat de kans klein was die mondmaskers dat weekend geleverd gingen worden. Ze bleef tegenover de pers de schijn ophouden om dan uiteindelijk te zeggen dat er fraude zou zijn gepleegd. Mijn cliënt werd afgeschilderd als een crimineel, terwijl er van oplichting of fraude helemaal geen sprake was.’

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton