Terwijl Turkse inflatie 80 procent bedraagt, reageert de centrale bank door de rente te verlagen

De Turkse centrale bank heeft het rentetarief donderdag onverwacht met 100 basispunten verlaagd, van 14 naar 13 procent. Dat terwijl de inflatie in het land recordhoogtes bereikt. 

De inflatie in Turkije was in 24 jaar nog nooit zo hoog als nu. Nadat de renteverlaging werd aangekondigd, nam de koers van de Turkse lira een forse duik. Het nieuws was immers zeer verrassend: economen hadden voorspeld dat de Turkse centrale bank de rente niet zou aanpassen.

Die reageerde door te zeggen dat de groeiende Turkse economie moet worden ondersteund “tijdens een periode van toenemende onzekerheid over de mondiale groei en van escalerende geopolitieke risico’s”. De centrale bank lijkt zo de gedachtegang te volgen van president Recep Tayyip Erdogan, die in juni al beloofde dat rentetarieven zouden worden verlaagd. 

Inflatie kan verder stijgen

De meeste centrale banken in de wereld hanteren een omgekeerde gedachtegang: wanneer de inflatie hoog is, wordt de rente ook verhoogd. Daardoor wordt geld lenen duurder, waardoor minder wordt uitgegeven. Dat moet ervoor zorgen dat prijzen minder snel stijgen door een afnemende vraag naar producten en diensten. Erdogan is er echter van overtuigd dat de rente verlagen een oplossing moet bieden.

Drie weken geleden kondigde de centrale bank nog aan te verwachten dat de Turkse inflatie verder zal stijgen, naar rond de 85 procent in het najaar. Daarna moet de druk ietwat afnemen. De bank denkt dat de inflatie aan het einde van het jaar 60 procent zal bedragen, twaalf keer hoger dan het beoogde doel.

Om de inflatie te beteugelen, probeert de centrale bank andere maatregelen te nemen. Zo wil de instelling onder meer binnenlandse obligaties uitgeven die geïndexeerd zijn op de inkomsten van staatsbedrijven om het sparen van activa in lira aan te moedigen. Ook verhoogde de bank in juni de vereiste reserveratio voor commerciële leningen in lira van 10 naar 20 procent en werd een looptijdlimiet voor consumentenleningen bijgesteld. 

Waarom juist nu?

Dat de Turkse centrale bank juist nu de rente verlaagt, zou te maken kunnen hebben met een injectie van 10 miljard dollar in de buitenlandse reserves tijdens de voorbije weken. Dat geld komt van Rusland en dient om de bouw van de eerste Turkse kerncentrale te financieren. De centrale wordt gebouwd door een dochterbedrijf van Rosatom, het Russische staatsagentschap voor kernenergie.

“Blijkbaar heeft de toename van de internationale reserves van de Turkse centrale bank de afgelopen maand de bank moed gegeven om de rente te verlagen”, vertelde Per Hammarlund, marktstrateeg bij de Zweedse bank SEB AB, aan Bloomberg

(mah)

Meer