Tui rekent reizigers maanden na de boeking nog een brandstoftoeslag aan: mag de reisorganisator dat doen?

Mensen die via de reisorganisator Tui een pakketereis hebben geboekt voor deze zomer moeten naar alle waarschijnlijkheid een brandstoftoeslag betalen – ook al hebben ze de reis eerder al geboekt. Welke regels gelden er in zo’n situatie?

Niemand ontsnapt aan de gestegen olieprijzen, ook de luchtvaartmaatschappijen niet. Omdat het prijskaartje van een vliegreis daardoor oploopt, ziet Tui zich genoodzaakt om die extra kosten door te rekenen aan de klant. De reisorganisator doet dat door middel van een brandstoftoeslag. Een reis naar het buitenland wordt op die manier enkele tientallen, of zelfs honderden euro’s duurder.

Voor een reis naar Griekenland gaat het bijvoorbeeld om 90 euro extra per persoon. Voor pakketreizen naar de Caraïben loopt de brandstoftoeslag op tot meer dan 300 euro.

Wat staat er in de wet?

Mogen de reisorganisatoren dat zomaar doen? Ja, dat mag. De wet op pakketreizen van 21 november 2017 zegt dat prijsverhogingen zijn toegestaan als die rechtstreeks het gevolg zijn van schommelingen in de vervoerprijs (waaronder de brandstofprijs), de taksen of de wisselkoersen. Koen Van den Bosch van de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus bevestigt dit in een reactie aan VRT NWS. “Als klant heb je geen andere keuze dan die extra toeslag te betalen”, klinkt het.

Op de site van Tui staat wel te lezen dat reizigers tot 28 dagen voor vertrek hun reis altijd kosteloos kunnen omboeken naar een later moment en/of een andere bestemming. Zo kan je de omruilgarantie gebruiken om de reis een beetje in te korten om zo binnen het vooropgestelde reisbudget te blijven. “Die garantie geldt niet op de verkoop van losse vliegtickets, vaarvakanties, TUI-villa’s, sportreizen, cruises, individuele rondreizen en gekoppelde reisarrangementen”, staat er op de site.

Fuel Protection System

Van den Bosch voegt eraan toe dat reizigers een pakketreis kosteloos mogen annuleren als de toeslag meer dan 8 procent van de prijs is. “De vraag is natuurlijk of het verstandig is om dat te doen. De brandstofprijzen zijn nu eenmaal duurder geworden, en het valt te betwijfelen of je ergens anders een goedkopere reis vindt”, klinkt het.

Wie enkel een vlucht boekt, moet die toeslag niet betalen. Zodra je het vliegticket hebt gekocht, kan het tarief niet meer stijgen.

Bij verschillende reisoperatoren is het mogelijk om jezelf te beschermen tegen eventuele prijsstijgingen. Bij Tui krijg je bij het boeken van een pakketreis bijvoorbeeld de optie om in te tekenen op het zogenaamde Fuel Protection System. Op die manier wordt de brandstofprijs vastgeklikt. Indien je dat niet doet, stel je jezelf bloot aan eventuele prijsstijgingen of -dalingen.

(lb)

Meer