TUI Group vraagt staatssteun aan, België cancelt pakketreizen

TUI Group in Duitsland heeft beslist om alle pakketreizen tot nader order uit te stellen, net als de Belgische divisie van de groep. Het bedrijf vraagt ook staatssteun aan.

TUI maakte de nieuwe, ingrijpende, maatregelen bekend in de nacht van zondag op maandag. Zo goed als alle reizen worden afgelast. Van cruises tot pakketreizen en hotelactiviteiten.

De financiële implicaties zijn immens. ‘We nemen substantiële kostenmaatregelen om het winsteffect te verminderen. Bovendien hebben we besloten om staatssteungaranties aan te vragen om de onderneming te ondersteunen totdat de normale bedrijfsvoering wordt hervat’, zegt het bedrijf aan reiswebsite travelpro.

Pakketreizen geschrapt

Ook in België zijn de touroperators overgegaan tot extreme maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. TUI, de belangrijkste, schrapt alle pakketreizen tot 31 maart.

‘Dit weekend hebben we vooral in crisisgroepen samengezeten om praktische problemen uit te werken’, laat Piet Demeyere weten aan BusinessAM. ‘Ik verwacht dat de vraag naar staatssteun later deze week op tafel zal komen te liggen, maar dat is op dit moment nog niet beslist.’

In eerste instantie focust TUI op de terugkeer van reizigers uit Marokko. Daar wordt het luchtruim namelijk afgesloten. ‘Onze eerste prioriteit lag daar’, aldus Demeyere. ‘De komende week focussen we op wat de financiële implicaties zijn.’

Om hoeveel reizigers het precies gaat, kon TUI niet zeggen.

Meer