“Trump ziet de wereld als een grote verzameling landen, die Amerika geld moeten”

“Donald Trump ziet de wereld als een grote verzameling landen, die Amerika geld moeten.” Dat zegt de Australische journalist Jonathan Swan, in een lang podcast-interview met Jamie Weinstein  van de publicatie National Review. 

Swan (Axios) werkte voor een Australische krant en verhuisde pas in 2014 naar de Verenigde Staten, maar werd daar al snel een van de best geïnformeerde journalisten in Washington DC en het Witte Huis. Hij heeft dan ook regelmatig informatie over wat er in de ‘inner circle’ van de president gebeurt.

Dat de VS zich zouden terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, was een van zijn vele scoops. Net als de invoering van de heffingen door de administratie Trump op buitenlands aluminium en staal.

“Hij vindt dat elk land dat de voorbije jaren gedaan heeft”

“Wanneer Trump recent werd gevraagd wie Amerika’s grootste vijand is, vermeldde hij tot de verbazing  van velen in de eerste plaats de Europese Unie. In zijn geestesgesteldheid is de wereld één grote handelsbalans,” zegt Swan. “Het belangrijkste cijfer op die balans voor hem is het handelsdeficit. Hij ziet het als één grote scorecard. […] Zijn grootste bekommernis is dan om niet als een ‘loser’ of een ‘schmuck’ te worden beschouwd. Wie Trump wil opjutten moet hem enkel en alleen melden dat een of ander land van de VS profiteert. En hij vindt dat ongeveer elk land dat de voorbije jaren wel ergens heeft gedaan.”

“Trump heeft het allemaal alleen gedaan”

In tegenstelling tot wat vaak in de pers verschijnt, geniet Trump volgens Swan wel degelijk het respect van zijn medewerkers, zelfs als die geen hoge pet ophebben van zijn kennis over de politiek.

“Vergeet niet dat deze man op zijn eentje het presidentschap heeft gewonnen. Verhalen over zijn digitale en andere netwerken worden schromelijk overdreven. Give me a break! Hij deed het allemaal alleen, dankzij zijn dynamisme, de kracht van zijn persoonlijkheid en zijn instinct. Het was Trump en enkel Trump en dat wordt door zijn medewerkers bewonderd. [..] Vergeet ook niet dat vele van deze mensen in een ‘traditionele administratie’ geen kans zouden maken om de positie te bekleden die ze nu hebben.”

Javanka

Swan weigert in te gaan op de vraag of zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon Jared Kushner – het koppel dat door Steve Bannon ‘Javanka’ werd gedoopt – invloed uitoefenen op de president.

“Wanneer hij met hen praat is daar niemand bij. Veel van wat in de linkse pers verschijnt is gewoon niet waar en wordt vaak gedicteerd door individuele belangen. […] Met wie Trump ‘s avonds telefoneert wanneer hij thuis is, weet ik niet. Sommigen zeggen dat te weten, maar vaak wordt de toegang die een journalist tot Trump heeft door de journalist in kwestie opgeblazen.”

© Getty Images

Heeft Poetin iets over Trump?

Op de vraag of mensen in de omgeving van de president denken dat Poetin informatie in zijn bezit heeft die schadelijk kan zijn voor Trump antwoord Swan als volgt: 

“Medewerkers in het Witte Huis spreken niet over Rusland, Ze doen alles wat ze kunnen om het onderwerp te vermijden. Het ligt gewoon te delicaat. Eén enkele persoon heeft me gezegd dat hij dacht dat Poetin iets over Trump weet. Maar verder weet ik niets. Is Trumps houding tegenover Poetin bizar? Absoluut, maar ik hou me graag aan feiten en wil niet speculeren.”

Trump heeft de Republikeinse partij volledig in zijn macht

“Niemand in de Republikeinse partij wil Trump tegen zich in het harnas jagen. Ze zijn bang van hem. Ze hebben hem allemaal nodig. Hij heeft de partij volledig in zijn macht. Niemand geloofde de president toen hij daags na de top in Helsinki zei dat hij zich had vergist en ‘wouldn’t’ bedoelde in plaats van ‘would’. Maar hij gaf hen zo wel het excuus om te zeggen: “Kijk, hij neemt zijn woorden terug.” Maar verwacht geen moedig gedrag van een Republikein – een of ander politicus die met pensioen gaat niet te na gesproken. Ze zijn gewoon bang om door hem vernietigd te worden. Trump zelf vindt trouwens nog altijd dat hij het ‘fantastisch’ heeft gedaan in Helsinki.”

Rusland en de Europese Unie

Swan bevestigt wel dat Trump woedend was toen het Amerikaanse Congres nieuwe sancties tegen Rusland uitvaardigde en naar aanleiding van de zaak Skripal meer diplomaten uitwees dan het VK en Duitsland.

“Dan is er de zaak Skripal in het VK. Trump was ziedend toen bleek dat de VS na het incident meer diplomaten hadden uitgewezen dan de EU. Toen bleek dat hem was beloofd dat Duitsland even veel Russen zou uitwijzen als de VS en dat niet gebeurde (de VS wees er 60 uit, Duitsland 4) voelde hij zich door Merkel ‘gepakt’. […] Trump vraagt zich ook af waarom de Europeanen altijd hem bellen om hun problemen op te lossen. Voor zaken die op hun grondgebied gebeuren.”

© Getty Images

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20