De Amerikaanse mainstreammedia lijken na het optreden maandagochtend van president Donald Trump in Helsinki collectief hun verstand te hebben uitgeschakeld om in een staat van massapsychose te belanden. Trump zei in de Finse hofdstad dat hij – ondanks het veelvuldig bewijs hem aangereikt door zijn veiligheidsdiensten – ‘geen reden had om te geloven dat Rusland heeft getracht de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden’.
Maar wie er de krantentitels op naleest krijgt al gauw de indruk dat de Amerikaanse president in Helsinki geen persconferentie heeft gegeven, maar dat hij daadwerkelijk naar Rusland is overgelopen. Lees even mee:
- Washington Post: “It’s not wrong to compare Trump’s America to the Holocaust. Here’s why.” [“Het is niet fout om het Amerika van Trump te vergelijken met de Holocaust. Dit is waarom.”]
- Politico: “Putin’s Attack on the U.S. is Our Pearl Harbor.” [“Poetins aanval op de VS is onze Pearl Harbor.”]
- MSNBC: “Yesterday was like Pearl Harbor attack or Kristallnacht.” [“Gisteren was zoals Pearl Habor of de Kristalnacht.”]
Lees die titels nog maar eens. Let wel: we spreken hier niet over een aantal marginale linkse blaadjes. maar over gerenommeerde persbureaus.
“Ik heb me versproken”
Trump zelf maakte dinsdag een bocht van 180 graden en vertelde aan journalisten dat hij zich een dag eerder gewoon versproken had. Toen hij zei dat hij niet inzag waarom Rusland de verkiezingen van 2016 zou hebben beïnvloed, bedoelde hij exact het omgekeerde. “Ik zei het woord ‘zou’ in plaats van ‘niet zou’. De volledige zin moest dus zijn: ‘Ik zie geen enkele reden waarom het Rusland niet zou zijn”, zei Trump. “Een dubbele negatie als het ware. Steek die er maar in en dat maakt veel duidelijk.”
“Fake news is going crazy!”
Een opgemerkte verklaring omdat Trump nooit terugkomt op zaken die hij eerder heeft gezegd. Dat deed hij evenmin na het débacle van Charlottesville. Ook opmerkelijk omdat dat ene woord weinig afdoet aan de rest van zijn aan alle kanten rammelend betoog inzake de rol die Rusland heeft gespeeld in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Eerder op de dag had de president over zijn optreden in Scandinavië trouwens nog getweet dat de “Fake news is going crazy!” Men zou voor minder.
Waarom zal geen enkele Republikein iets tegen Trump ondernemen
Toch zal dit alles binnen enkele dagen niets meer dan een zoveelste storm in een glas water blijken. Want wie zal de man terechtwijzen? Een aantal Republikeinen haastte zich maandag om Trumps tussenkomst verbaal te veroordelen. Maar veel verder dan dat zal het niet gaan. Kan het Amerikaanse Congres iets tegen hem? Zeer zeker, de Senaat kan een motie van wantrouwen tegen de president stemmen. Dat is de voorbije 230 jaar in de VS exact één keer gebeurd (president Andrew Jackson in 1834).
Laten we verder niet vergeten dat het deze man is die de Republikeinen in 2016 het presidentschap cadeau heeft gedaan.
Laten we evenmin vergeten dat Trumps basis van blanke, populistische en conservatieve kiezers veel dichter bij hem staat dan bij de vertegenwoordigers van het Amerikaanse volk in het Congres.
In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van 2018 hebben deze Republikeinen er dan ook alle baat bij Trumps basis naar de mond te praten. Een Republikeins gouverneur uit North Carolina die dat weigerde te doen mocht vorige maand bij regionale voorverkiezingen alvast opkrassen en zag zijn plaats ingenomen door een protégé van Trump.
Trumps basis ligt niet wakker van Rusland
Wat Trump met Poetin heeft mag in de pers dan al tot geweldige proporties worden opgeblazen, zijn basis ligt er niet van wakker. Volgens een peiling van Gallup in 2014 beschouwde 22% van de Republikeinen Rusland als een bondgenoot. Vandaag zijn ze al met 40%.
Trump heeft daarenboven op 17 maanden tijd een sociale (benoeming conservatieve rechters) en economische agenda (belastingverlaging) doorgevoerd op maat van de Republikeinen. 90% van de Republikeinen staat achter die agenda, die dagelijks wordt gepromoot door Fox News en een eco-systeem op sociale media, dat altijd klaar staat om de president te verdedigen.
Net daarom zullen ze niets tegen hem ondernemen.