Trump verleent gratie aan Michael Flynn, de veiligheidsadviseur die met Rusland praatte

Michael Flynn, de man die enkele weken veiligheidsadviseur was toen Donald Trump het Witte Huis betrok, heeft gratie verkregen. Flynn was de enige official die schuldig pleitte in het Mueller-onderzoek naar Russische inmenging.

Een mooi Thanksgiving-cadeautje voor Michael Flynn. De voormalige generaal mag in alle rust een kalkoen verorberen met zijn gezin, nu de huidige Amerikaanse president Donald Trump hem gratie heeft verleend.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1331706255212228608

Flynn is een ex-kabinetard van Trump, met één van de kortste carrières in het Witte Huis onder die president. Hij was enkele weken lang veiligheidsadviseur van de president, maar kwam toen in opspraak.

Contacten met Rusland

De Trump-minister zou, voor diens ambtstermijn van start ging, contacten hebben onderhouden met de toenmalige Russische ambassadeur in Washington, Sergey Kislak. Ze zouden het over het aankomende beleid hebben gehad.

Niet alleen dat de meeting had plaatsgevonden, maar ook dat hij erover had gelogen tegen vicepresident Mike Pence, zorgde voor de val van Flynn. Hij bekende tijdens het Mueller-onderzoek, dat Russische inmenging tijdens de verkiezingen moest bewijzen, schuldig. Daarmee was hij de enige.

Juridische strijd

Het leverde Flynn vooral een lange juridische strijd op. Hij sprak, na afronding van die procedure over ‘misleiding’ en dat zijn bekentenis dus niet geldig kon zijn. Maar de beschuldiging bleef hangen en Flynn kon die pas dit jaar losschudden.

Het departement Justitie liet de beschuldigingen varen en nu heeft ook Trump bevestigd dat Flynn zich geen zorgen meer moet maken. Het is overigens de tweede keer dat Trump gratie verleent. Ook kalkoen Corn kreeg zijn traditionele vrijgeleide op de vooravond van de Amerikaanse feestdag.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20