Mueller-rapport: “Een kolossale overwinning voor Donald Trump”

Het langverwachte Mueller-rapport schonk de Amerikaanse president Donald Trump zondag een kolossale politieke overwinning. Minister van Justitie William Barr schreef in een brief aan het Congres dat speciaal-aanklager Robert Mueller na twee jaar onderzoek geen bewijs kon vinden dat de Trump-campagne en de Russische overheid samenwerkten om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Voor de Democraten is de conclusie van het rapport vernietigend en velen zullen verplicht worden dat ook toe te geven. Ze willen nu toegang tot het volledige Mueller-rapport en zullen de komende dagen gaan focussen op één zin uit de samenvatting die Barr schreef. Namelijk die zin waarin staat dat Mueller ‘onvoldoende bewijs’ kon vinden om de president van belemmering van de rechtsgang te verdenken. In diezelfde zin staat ook dat de president daarom ‘niet van alle schuld kan worden vrijgepleit’. De Democraten verleggen hun aandacht nu naar dit laatste en willen te weten komen hoe en waarom Barr – een politiek genomineerde – op 48 uur tijd tot die conclusie kon komen.

Kunst, geen wetenschap

Het antwoord op die vraag is nochtans eenvoudiger dan ze op het eerste zicht lijkt. Belemmering van de rechtsgang betekent dat Mueller moet aantonen dat Trump met voorbedachte rade handelde toen hij het onderzoek in vraag stelde en bekritiseerde. Maar dat betekent dat je je als onderzoeker in de psyche van Trump moet verplaatsen, zegt voormalig aanklager Chuck Rosenberg in de Washington Post. En dat is een kunst, geen wetenschap.

Democraten zitten vast

De Democraten zitten nu vast. Twee jaar lang hebben ze er op gehamerd dat Mueller zijn werk moest kunnen doen. Ze insinueerden dat de conclusies van het Mueller-rapport vernietigend zouden zijn voor Trump. Maar zoals iemand schreef ‘is het moeilijk een zwarte kat in het donker te vinden wanneer er geen zwarte kat is’.

De Democraten dreigen dus een zware prijs te betalen voor deze ganse soap. Ze worden nu verplicht een zeer uitgekiende strategie te volgen om dit alles niet verder te laten escaleren.

Het Mueller-rapport: “Een kolossale politieke overwinning voor Trump”

Voor Trump zelf is dit een kolossale politieke overwinning en hij zal ze uitpersen als een citroen. De president zal geen kans onbenut laten om de media en de Democraten de volgende 18 maanden ononderbroken van een samenzwering tegen hem te betichten. Grote delen van de VS zullen het daarover met hem eens zijn. Zijn bondgenoten eisen nu al een onderzoek naar diegenen die het Rusland-onderzoek hebben bevolen. Getuige daarvan de tweet die Donald Trump junior zondag de wereld instuurde:

“Hoe deze farce begon en escaleerde… in een van de grootste hoaxes ooit in Amerika moet nu worden ontrafeld. De verantwoordelijken moeten verantwoording afleggen.”

FOX: “Media zijn leugenaars, samenzweerders en ‘Fake news”

Volgens insiders gaat Trump zelf vooral de kostprijs van het onderzoek benadrukken. Ook zal hij nieuwsorganisaties vragen journalisten en experts te ontslaan die hem valselijk hebben beschuldigd.

Ook de conservatieve nieuwszender Fox viert hoogdagen. Sean Hannity – de Fox-opiniemaker die door velen wordt beschouwd als de spreekbuis van de president – tweette zondagavond het volgende:

https://twitter.com/seanhannity/status/1109927494931701760

Dat ondertussen 37 individuen en drie (Russische) bedrijven werden vervolgd of dat ze schikkingen troffen met het gerecht zal in dit alles verworden tot weinig meer dan een detail. Onder hen grote namen en Trump-intimi als Paul Manafort, Michael Cohen, Mike Flynn, Rick Gates en anderen.

Net als men snel vergeten zal dat Mueller er maandenlang van werd beschuldigd een heksenjacht tegen de president te organiseren. De feiten hebben hem geleid tot de conclusie tot dewelke hij kwam. Velen zijn hem een excuus verschuldigd. Want Robert Mueller (foto onder) vervulde zijn plicht op een correcte manier.

Getty Images
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20