De Amerikaanse president Donald Trump werkt aan een plan dat de Amerikaanse ‘counties’ – dat zijn bestuurseenheden van een niveau lager dan de staten en vergelijkbaar met onze provincies – in drie categorieën zou onderverdelen. Trump had begin deze week aangekondigd dat hij de Amerikaanse economie rond Pasen al wil heropenen.
Dat plan stuitte op veel kritiek, maar kon ook rekenen op bijval van de bedrijfswereld. Hoewel het medisch steeds minder haalbaar lijkt, is het niet zomaar praat van een halve gek. De discussie hoe lang een complete stilstand van de economie kan duren, leeft overal.
Net als in de rest van de wereld komen ook in de VS de facturen van de lockdown stilaan maar zeker binnen. Donderdag bleek dat de wekelijkse cijfers over de toename van de werkloosheidsaanvragen op een week waren gestegen tot 3,28 miljoen, een absoluut record. Hoe langer de shutdown duurt, hoe meer miljoenen van die aanvragen binnen zullen komen.
Zelfs de meest autoritaire regimes kunnen hun landen niet maandenlang op slot houden. Zelfs als ze dat konden zou de prijs onbetaalbaar worden. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE is de economische activiteit in bij onze zuiderburen inmiddels met 35% gedaald. Maandelijks kost de ‘lockdown’ het land 3% van het bbp. Ook de consumptie is er met 35% gedaald.
3 categorieën: riskant, gematigd riskant en weinig riskant
Trumps plan steunt op de resultaten van de tests die sinds een week in de VS worden afgenomen. Het plan wordt uitgestippeld in overleg met wetenschappers en ambtenaren van het Ministerie van Arbeid. De ‘counties’ zouden worden gerangschikt in drie categorieën: riskant, gematigd riskant en weinig riskant, staat te lezen in een brief van het Witte Huis.
Aan de hand van deze indeling kunnen lokale overheden dan beslissen over de handhaving, uitbreiding of versoepeling van bestaande maatregelen.
‘Amerikanen in het ganse land verlangen naar de dag dat zij hun normale economische, sociale en religieuze leven kunnen hervatten’, schrijft Trump.
Anne Schuchat, een van de directeurs van het Centers for Disease Control and Prevention, reageerde al op de plannen. Volgens haar is het versoepelen van de maatregelen een recept voor de uitbraak van nieuwe broeihaarden. Vooral in delen van het land waar het virus tot nog toe weinig schade heeft aangericht. Van een versoepeling van maatregelen in het ganse land kan volgens haar geen sprake zijn.
Maar Anthony Fauci, de immunoloog verbonden aan het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, zei dat versoepeling van een aantal maatregelen in sommige gebieden waarschijnlijk geen kwaad kan. Fauci heeft zich ondertussen opgewerkt tot de ‘éminence grise’ van deze crisis en is erg populair in de VS. ‘Nebraska hoeft niet zozeer dezelfde regels te hanteren als New York City’, zei hij in een Instagraminterview. Ook NBA-ster Stephen Curry nam aan de chat deel. ‘Wel is het belangrijk dat we eerst de curve naar omlaag halen.’ Fauci wees er ook op dat de VS in vergelijking met andere landen meer jongeren onder de bevestigde gevallen telt.
In een reactie op dat interview schreef ex-president Barack Obama op zijn Instagramaccount: ‘Luister naar de wetenschap. Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor mekaar. Bedankt Steph en dokter Fauci.’