Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nooit zoveel werkloosheidsaanvragen in Verenigde Staten

Logo Business AM
Economie

26/03/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

In de Verenigde Staten kent de werkloosheid een dramatische toename, voornamelijk door het nieuwe coronavirus. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen is er vorige week zowat vertienvoudigd, van 282.000 naar 3,3 miljoen. Ze staan op het hoogste niveau ooit.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Werk.

Het aantal nieuwe aanvragen geldt als indicator voor de ontwikkeling op korte termijn van de arbeidsmarkt in ’s werelds grootste economie. Een week eerder, bij het begin van de epidemie in de Verenigde Staten, steeg dat aantal al van 70.000 naar 281.000.

Hoger

Economen denken dat de echte cijfers nog veel hoger liggen. ‘Denk bijvoorbeeld aan zelfstandigen en freelancers. Of mensen die parttime werken of aan een heel laag loon. Die worden allemaal niet meegerekend in de statistieken’, zegt Ben Casselman, econoom bij The New York Times, op Twitter.

Hij wijst er ook op dat veel mensen niet weten dat ze in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering. Zo worden sommige mensen op tijdelijke werkloosheid geplaatst, niet vergelijkbaar met ons systeem, maar moeten ze eigenlijk een werkloosheidsuitkering krijgen. ‘Zij kregen slechte info (of werden misleid door hun werkgever)’, klinkt het.

Tenslotte, zegt hij, stromen de aanvragen toe waardoor de kantoren niet meer kunnen volgen. Dat resulteert in lange wachtrijen aan de telefoon, waardoor sommige mensen het niet eens meer proberen.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton