Nooit zoveel werkloosheidsaanvragen in Verenigde Staten

In de Verenigde Staten kent de werkloosheid een dramatische toename, voornamelijk door het nieuwe coronavirus. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen is er vorige week zowat vertienvoudigd, van 282.000 naar 3,3 miljoen. Ze staan op het hoogste niveau ooit.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Werk.

Het aantal nieuwe aanvragen geldt als indicator voor de ontwikkeling op korte termijn van de arbeidsmarkt in ’s werelds grootste economie. Een week eerder, bij het begin van de epidemie in de Verenigde Staten, steeg dat aantal al van 70.000 naar 281.000.

Hoger

Economen denken dat de echte cijfers nog veel hoger liggen. ‘Denk bijvoorbeeld aan zelfstandigen en freelancers. Of mensen die parttime werken of aan een heel laag loon. Die worden allemaal niet meegerekend in de statistieken’, zegt Ben Casselman, econoom bij The New York Times, op Twitter.

Hij wijst er ook op dat veel mensen niet weten dat ze in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering. Zo worden sommige mensen op tijdelijke werkloosheid geplaatst, niet vergelijkbaar met ons systeem, maar moeten ze eigenlijk een werkloosheidsuitkering krijgen. ‘Zij kregen slechte info (of werden misleid door hun werkgever)’, klinkt het.

Tenslotte, zegt hij, stromen de aanvragen toe waardoor de kantoren niet meer kunnen volgen. Dat resulteert in lange wachtrijen aan de telefoon, waardoor sommige mensen het niet eens meer proberen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20