Key takeaways
- Donald Trump bestempelde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als een “dictator” en beschuldigde hem ervan te profiteren van Amerikaanse militaire hulp.
- Trump bekritiseerde Zelensky voor het verlengen van het conflict met Rusland terwijl hij aanzienlijke Amerikaanse financiering ontving, en suggereerde dat Oekraïne de situatie uitbuitte.
- Europese bondgenoten uitten hun verontwaardiging over de opmerkingen van Trump, vooral over zijn karakterisering van Zelensky als dictator omdat hij geen verkiezingen hield in oorlogstijd.
Donald Trump bekritiseert Zelensky
Donald Trump heeft onlangs zijn kritiek op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verscherpt door hem een “dictator zonder verkiezingen” te noemen en hem ervan te beschuldigen dat hij profiteert van de militaire hulp van de VS. Op zijn social media platform Truth Social bekritiseerde Trump Zelensky voor het ontvangen van aanzienlijke Amerikaanse financiering terwijl hij het conflict met Rusland verlengt. Hij beweerde verder dat Zelensky misschien wel probeert om deze geldstroom in stand te houden, wat suggereert dat Oekraïne de situatie uitbuit. Dit meldt Al Jazeera.
Trump herhaalde deze gevoelens tijdens een toespraak op een investeringstop in Miami, door te stellen dat Zelensky zijn land niet effectief had beschermd en miljoenen mensen onnodig had laten sterven. Hij bekritiseerde Zelensky ook persoonlijk, waarbij hij zijn achtergrond als komiek benadrukte en zijn beslissingen met betrekking tot de oorlog in twijfel trok. Trump stelde Zelensky’s leiderschap tegenover dat van hemzelf en benadrukte zijn vermogen om met Rusland over vrede te onderhandelen.
Europese bondgenoten uiten hun verontwaardiging
De opmerkingen van Trump komen nadat Zelensky hem ervan beschuldigde te opereren binnen een “door Rusland gemaakte desinformatie ruimte” met betrekking tot Oekraïne. Kimberly Halkett, correspondent voor het Witte Huis bij Al Jazeera, suggereerde dat de aanvallen van Trump voortkwamen uit zijn gevoeligheid voor kritiek en een verlangen om te reageren op de uitspraken van Zelensky.
Ondertussen hebben Europese bondgenoten hun verontwaardiging geuit over de opmerkingen van Trump, met name zijn karakterisering van Zelensky als een dictator omdat hij geen verkiezingen hield in oorlogstijd. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz verdedigde Zelensky’s legitimiteit met het argument dat het ongepast en gevaarlijk was om hem democratische geloofsbrieven te ontzeggen gezien de huidige omstandigheden.
Zelensky reageert
Zelensky zelf heeft zijn standpunt over de onbetrouwbaarheid van Poetin herhaald en opgeroepen tot gezamenlijke inspanningen van Europa en de VS om een duurzame vrede in Oekraïne te bereiken. Hij benadrukte de noodzaak van sterke veiligheidsgaranties als voorwaarde voor mogelijke onderhandelingen. Zelensky waarschuwde ook voor de nefaste gevolgen van het verliezen van de steun van de VS en benadrukte de afhankelijkheid van Oekraïne van Westerse hulp om de agressie van Rusland te weerstaan.
Het conflict in Oekraïne lijkt niet af te nemen en nadert zijn derde verjaardag met aanhoudende onzekerheid over de oplossing ervan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!